< Jacob Holdt: Demonstrér mod vores klimaracisme  

Jacob Holdt - mine artikler:

 

 

 

DEBAT i Information den 9. december 2009

Demonstrér mod vores klimaracismeHer er en opfordring til unge klimaaktivister: Lad jer ikke true til servil lydighed, når der mere end nogensinde er brug for civil ulydighed

 

 

»Kære unge demonstranter.« Jean Fischer vrøvler i kronikken 4. december om, at I bør afholde jer fra civil ulydighed i respekt for de folkevalgte, skønt ikke-voldskamp som Gandhis og Kings jo kun egner sig i og imod demokratier. Det er rystende, at Fischer kun bekymrer sig for at enkeltgemytter måske kommer til at knuse et par ruder og intet siger om, at I protesterer imod, at folkevalgte regeringer bevidst og kalkuleret knuser menneskeliv i de fattige lande med deres afladscirkus. Herhjemme ved at komme til magten med demagogiske angreb på eksperters forudsigelser og Lomborgsk leflen for vores klimaracisme, som amnesterer, at vi skader fattige farvede med vores CO2-adfærd. Racisme? Ja, for alle ved, at vi straks ville skrue ned, hvis det gik ud over verdens Hellerupområder.

Smurt ind i sort aflad

Men lad jer ikke slå ud af Fischer og regeringens trusler om 'præventiv detention' af jeres berettigede vrede over at den i årevis undlod 'præventiv detention' af min generations klimaracisme. Vores adfærd oversvømmer eller udtørrer allerede livsmulighederne for verdens brune medborgere og påtvinger dem eskalerende vand- og sandkrige, der kan drive millioner af klimaflygtninge mod vore kyster. Når forskerne påviser årsagsvirkningerne, gælder ingen egoismens uskyld længere. Vores kyniske racisme i dag vil skubbe problemerne over på jer unge i morgen og berøve også jer enhver empati når vore efterdønninger ad åre 'tvinger' jer ud i voldsomme klimafascistiske tiltag med gigantiske mure og repressive foranstaltninger for at holde de fattige ude/nede.

Gør derfor oprør mod vore ufølsomme blindforsøg på at sætte jer op mod jeres medborgere, som I skal arbejde tæt forbundne med lokalt og globalt i mange år efter at min uansvarlige generation er væk. Vi står overfor demokratiets dilemma, at fireårsvalgte politikere overalt i verden søger genvalg af egoistiske vælgere, der ikke ønsker deres undertrykkende adfærd begrænset i helhedens navn. Når de folkevalgte forråder jeres fremtid er det jeres pligt at lade jeres moralske stentorrøst runge, inden I selv korrumperes af gældsætning til klimaet med for mange energislugende tomme indretninger som erstatning for energigivende menneskelig forbundethed.

Så kæmp for en ikke-voldelig forsoning med jordens fordømte ved brug af Michael Jacksons 'mirror' frem for regeringens spejlknusende voldelige konfrontationspolitik med at smøre dem ind i sort aflad. Hvis Fischer var modstander af vold burde han forlange 'præventiv detention' - ikke af jeres retfærdiggjorte vrede, men af min generations skadevoldende adfærd. Lad jer ikke true til servil lydighed, når der mere end nogensinde er brug for civil ulydighed.

Snyde på vægten

Brug f.eks. civil ulydighed til at kræve øjeblikkelig standsning af Danmarks olieproduktion, så det mere end COP15's ikke-bindende aftaler giver genlyd over hele verden. Denne olie tilhører ikke kun jeres grådige forældre. Det er jeres danske arvesølv. Men i dag, hvor oliepriserne er helt i bund, lader I passivt regeringen 'forære' det hele væk. Om få år vil olieprisen mangedobles, når verdensreserverne skrumper ind og gigantindtægterne ville til den tid kunne finansiere jeres børns og ulandenes velfærd. Men inden I når så langt, vil Danmarks oliekilder være tømte, hvorfor I intet fik ud af festen, fordi jeres forældre stjal pengene til deres egen forbrugsfest.

Demonstrér derfor mod jer selv i nuet, men for jeres egen fremtid ved at forlange godt købmandskab frem for dette dårekisteglade udsalg af kistebundens børneopsparing. Ved at standse udvindingen i 10 år kan I hjælpe med at tvinge olieprisen op over hele verden til gavn for klimaet. Kun højere energipriser kan tvinge de rige lande til at ændre adfærd i stedet for at snyde på vægten med salg af varm luft og tomme løfter til ulandene. Kun sådan kan I fremme hurtige investeringer i alternative energiformer. Lad dette blive jeres 'bindende' løfte, når klimatopmødets politikere svigter ... f.eks. fordi de som VKO har brug for nutidens magre olieindtægter til kortsigtet at overbyde Helle Thorning i velfærd ved næste fireårsvalg - og næsten igen!

Hvis jeres forældres generation virkelig ønsker jer det godt i livet, vil de støtte jeres protester mod den ubetænksomme klimaracisme, vi rodede os ud i bekvemmelighedens navn. For ingen forældre ønsker at tvinge deres børn ud i en blodig rolle som fremtidige klimafascister - dvs. den racisme, som ikke blot undviger ansvaret for medmennesket, men med vold holder det nede/ude.

Jacob Holdt er foredragsholder om racisme

 

 


 

 

Copyright © 2004 Jacob Holdt;