"Tro, håb og kærlighed"

til Tingbjerg, Sapphire og Precious

 
 
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
Højreklik her for at hente billeder. For at beskytte dine personlige oplysninger har Outlook forhindret automatisk hentning af dette billede fra internettet.
 

 
Kære venner

Jeg har - til nogens lettelse - ikke sendt jer mange bunke mails på det sidste. Det skyldes naturligvis at de fleste er gået over til Facebook, som er langt bedre egnet til at gøre opmærksom på foredrag, begivenheder, artikler og nyheder på. Til gengæld er det også noget af en tidsrøver at følge med i alle sine venners gøren og laden - som følge af udstillingen i Louisiana i mit tilfælde over 3000 "venner". For kreative mennesker vil jeg ikke anbefale Facebook, men for os foredragsholdere er det en god måde at holde kontakt med publikum, svare på spørgsmål bagefter og sætte dem til offentlig debat. Når man er vant til ofte at monopolisere sandheden i foredragssalen, kan det være godt bagefter at blive offentligt "sat på plads" og korrigeret for åben fælles skærm.....dersom man ikke som jeg har en kritisk kone til at gøre dette nødvendige arbejde :-)

Altså, til jer gamle venner og bekendte, der ikke også er "ven" med www.Facebook.com/Jacob.Holdt (undskyld hvis jeg i nogle tilfælde blander jer sammen) vil jeg i dag gerne annoncere disse

Nyheder og Foredrag - kort oversigt
 

1. Kom til mit og Sherin Khankans foredrag i aften i Louisiana om "Islam, tilgivelse og forsoning".

2. Min udstilling i Louisiana slutter på søndag. Kom til min sidste rundvisning samme dag kl. 13 og få mine personlige historier om mine fotograferede venner

3. Hjælp mig med at bringe "Tingbjerg-rødderne" op til min rundvisning på Louisiana på søndag.

4. Invitation til min gamle lesbiske samlever, digteren Sapphires film "Precious", som netop i dag med stor sandsynlighed Oscar-nomineres ligesom hendes bog igen ligger på USA's bestsellerliste.

5. Flytningen af Louisianas publikumssucces "Tro, håb og kærlighed" til ARoS i Århus, hvor mine jyske venner inviteres til åbningen den 19. februar.

6. Om forsinket julebrev og klimakonference

7. Mine seneste artikler
 1. JACOB HOLDT OG SHERIN KHANKAN OM ”TILGIVELSE OG FORSONING”

I forbindelse med udstillingen, "Tro, håb og kærlighed", vil jeg og religionssociolog Sherin Khankan tale om tilgivelse og forsoning.

Jeg vil ud fra personlige oplevelser og med eksempler fra de skæbner (eksempelvis medlemmer af Ku Klux Klan og massemordere) vi møder på billederne i udstillingen tale om mit forhold til tilgivelse og forsoning. Begreber der er aktualiseret i forhold til tidens debat omkring islam og forsoning.
Denne vinkel vil religionssociolog Sherin Khankan tale om på baggrund af hendes særlige viden omkring det moderne islam.
Sherin Khankan og jeg sidder i ”Kritiske Muslimers” bestyrelse og har tidligere holdt foredrag sammen i kirker om ”Skønheden og udyret – islam og racismen”.
Se detaljer på Louisianas hjemmeside eller på Facebookinvitationen.
Nu frygter vi blot at mange ikke vil komme pga. snestormen i dag. Tag også af den grund toget i god tid før foredraget kl. 20 og nyd buffeten i restauranten dersom DSB mod sædvane går rettidigt.

 

2. RUNDVISNING FOR MUSLIMER SØNDAG 7. FEBRUAR KL. 13

På søndag - udstillingens sidste dag - har jeg rundvisning i mine billeder for muslimer arrangeret af Kritiske Muslimer med særlig vægt på ghettoiserings- og integrationsemner ligesom jeg tidligere har haft særlige rundvisninger for andre minoriteter såsom danske jøder, amerikanere i Danmark mm. Rundvisningen er naturligvis åben for alle andre interesserede.
 


3. INTEGRER DIG MED ”TINGBJERGRØDDERNE”


Til min rundvisning i Louisiana på søndag har jeg denne gang inviteret de såkaldte ”rødder fra Tingbjerg”, der blev kendt for urolighederne, der medførte præstens flugt fra Tingbjerg kirke. Jeg har tidligere lavet forsoningsmøder mellem disse unge nydanskere og de etniske (også marginaliserede fortrinsvis fattige ældre) danskere i bydelen:
http://www.american-pictures.com/gallery/events/Tingbjergforsoning/

Ghettoudflugten skulle være sket sidste søndag for 15 unge, men blev aflyst om morgenen pga. snestormen. Og nu vil også mange voksne med hvorfor vi ikke kan være i Tingbjergs minibus. Så er der nogen af jer venner, der har lyst til at give en hjælpende hånd med at integrere Danmark ved at tage nogle unge med i jeres biler til Louisiana? Dvs. at samle dem op søndag kl. 12 og køre dem tilbage efter rundvisningen ved ca. 16-17 tiden. I så fald meld tilbage til mig eller min allierede i Tingbjerg, Said Ramaha, Foreningen Fred i Danmark, E-mail: info@fredidk.dk Tlf: 2682 9926.

Husk at min udstilling på Louisiana handler om ghettoisering/forkastelse af mennesker og den medfølgende vrede disse derefter naturligt udvikler. Hvad enten der er tale om sorte ghettoer i USA eller brune i Danmark skabes disse altid gennem hvid flugt fra boligområder og skoler med ”vore uønskede”. Jeg husker hvor ofte jeg stod i tomme hvide kirker i USA's ghettoområder, der blev angrebet af vrede unge sorte når de så de hvide flyttede ud fra kvarteret - bl. a. den danske sømandskirke i Baltimore måtte lukke efter gentagen hærværk og indbrud. Skal vi herhjemme vende denne triste og destruktive opsplitning af et samfund handler det om at vi aktivt integrerer os med ”de andre”. Tingbjergrødderne er ivrige efter en sådan forsoning, men er du? Som ”Tro, håb og kærlighed” handler om bliver man altid forbavset over at se hvor kærlighedshungrende, de er – dem der dagligt lider under vores dæmonisering. Selv jeg var overrasket over HVOR søde og ivrige efter samarbejde disse Tingbjergrødder er. Så grib denne chance til at modarbejde en yderligere ghettoisering af Danmark!


4. Se min lesbiske digter-veninde Sapphires film "Precious"

Og dette fører lige til denne enestående ghettofilm, som måske viser det uhyggelige billede af Danmark år 2050 - dersom vi ikke griber ind mod ghettoiseringen og dæmoniseringen i dag.

Filmen er baseret på den amerikanske bestsellerbog "Push", som Sapphire var i gang med i de 3 år vi boede sammen i Harlem. Da hun i 1984 så min film "Amerikanske Billeder", som på det tidspunkt kørte i NY's biografer, ringede hun mig op hos de lesbiske kvindeaktivister, jeg boede hos på Lower East Side i de år og bad mig besøge hende. Den første nat snakkede vi fra kl. 8 til 5 morgen, hvorefter jeg flyttede ind hos hende. Vi havde fuldstændig det samme syn på samfundets undertrykkelsesmekanismer - hun efter barndommen igennem at være blevet voldtaget af sin far, hvorefter hun blev gadeprostitueret i ti år som "outlaw" - dvs. den næsten umulige rolle, som jeg beskriver i min bog, med at holde sig fri af alfonser. Ligesom jeg som bekendt som "vagabond" også gik rundt fra gadeplan og studerede undertrykkelsen.

Dette havde allerede gjort hende til en kendt lesbisk og feministisk digter, da vi mødtes, så kendt at de lesbiske aktivister jeg hidtil havde boet hos, tiggede og bad mig om jeg ikke kunne introducere dem for Sapphire. Men Sapphire skulle ikke have noget af at ødelægge sit gode lesbiske ry ved at blive set offentligt med "a filthy heterosexual white man", som hun nu ofte måtte høre for. Så hver gang vi skulle til poesioplæsninger og i biografen måtte jeg altid pænt gå på den anden side af gaden og holde mig på afstand i selve lokalet.

Samtidig var jeg i universiteterne begyndt at lave mine workshops hvorunder jeg hurtigt lærte at næst efter "children of alcoholics" var incest- og voldtægtsofre den største gruppe af elever, som havde fået varige skader og som min sorte medarbejder Tony Harris og jeg forsøgte så godt vi kunne at bearbejde og hele skaderne hos. Særligt hos de enormt overvægtige kvinder som filmens "Precious" fandt vi næsten altid at disse skader var årsagen til deres senere narkomisbrug og "compulsory over eating". Sent glemmer jeg en af mine ture med Pia Tafdrup, hvor sådanne to kvinder på 400 og 300 pund efter workshoppen ønskede at fortsætte vores "nurturing each other" hvorefter jeg sent på morgenen havnede midt i mellem dem i en gyngende vandseng.

Alle disse erfaringer diskuterede jeg med Sapphire, når jeg var hjemme i New York, da få jo som hende forstod den bagvedliggende smerte. Mens hun mest havde oplevet det blandt ghettoiserede sorte, kunne jeg i mine workshops se at incest fandtes lige meget i alle religiøse og etniske grupper, men særligt meget i marginaliserede grupper (jvfr. Jesper Langballe, der i den danske racisme kalder disse for "muslimer").
F.eks. fattige hvide, hvorfor jeg altid havde en intuitiv medfølelse for og tendens til at "forsvare" Ku Klux Klux mange år før jeg begyndte at arbejde med denne udstødte gruppe og opdagede at den var særligt hårdt ramt.

Når vi knuser særligt mændenes selvværdsfølelse gennem langvarig stigmatisering, udstødelse, undertrykt indlæringsevne og medfølgende arbejdsløshed gør det dem som bekendt voldelige. Og så nytter det intet, som en lærerinde sagde til mig forleden, at vi bedrestillede irettesætter dem med "at I må tage ansvar" ....når vi ikke selv har taget ansvar for vores undertrykkende sider i alle årene mens vi ghettoiserede dem. Nej, de har brug for en kærlig hjælpende hånd fra det vi i mine workshops kalder "en frelsende engel." At denne i filmen er en smuk lesbisk lærerinde undrer ikke mig med mit kendskab til Sapphire i de år, hvor de lesbiske i universiteterne blev den anden største minoritetsgruppe (efter jøderne), der mest hyppigt organiserede Amerikanske Billeder. Mao. blev de lesbiske også der min egen "frelsende engel."

Den uhyggelige verden, som Sapphire viser frem fra ghettoens dybder, vil nok chokere danskerne og yderligere få mange til at flytte væk fra eller tage deres børn ud af skoler med for mange af dem, hvis vredesmønstre ligner filmens hovedpersoner. Derfor er filmen så vigtig ved at vi samtidig begynder at identificere os med dem og endog forelske os i dem på samme måde som jeg altid oplevede det når jeg flyttede ind hos dem, jeg først frygtede, ikke brød mig om eller simpelthen "ikke så" hvilket man typisk ikke gør med en pige som Precious.

Så gør mig den tjeneste at "flytte ind hos hende" ved at se filmen, som Nordisk Film har sat mig til at introducere i deres biografer rundt i landet.... på søndag kl. 9.45 i Dagmar for Berlingerens læsere, men sikkert ikke udsolgt endnu som de andre steder.

Precious' rasende mor i filmen (som jeg genkender fra mange ghettohjem) har allerede vundet en Golden Globe og netop i dag bliver filmen sikkert Oscarnomineret.  Torsdag har jeg et interview i Politiken om mit forhold til Sapphire, som jeg forsøgte at få til at komme til premieren i denne weekend, idet hun var i Sverige i sidste uge for at udgive sin bog. Hun sagde i lang tid ja, men blev så forhindret af sin amerikanske agent. Ellers var I blevet inviteret til en gevaldig fest med hende her i Gernersgade. Skønt hun nu er blevet en ældre kvinde, ser hun lige dejlig ud i dag som på mine ungdomsbilleder af hende her.5. Flytningen af "Tro, håb og kærlighed" til ARoS i Århus

Det er altid vemodigt at lukke noget, ikke mindst når det lige gik så godt og var blevet en af Louisianas største publikumssucceser nogensinde (sikkert fordi udstillingen modsat megen abstrakt kunst også appellerer til børn og skoleklasser). Nu var Louisiana i snart et år blevet mit andet hjem, hvor mine rundvisninger på det sidste er blevet 5 timer lange for så store efterfølgende folkeskarer at vagter blev tilkaldt for at sprede dem af sikkerhedsgrunde.

Tak for alle de vidunderlige mails og især Facebook-skamros jeg har fået, men som i virkeligheden skulle have været sendt til min kurator Mette Marcus, som valgte billederne fra mine arkiver.
Husk efter udstillingen at se....
min egen film om hvordan det siden gik mine fotograferede venner.

Her ligger også:
Min snøftende debat med Marie Tetzlaff i Louisianas koncertsal

Men inden udstillingen nu bliver tilbudt Louisianas faste samarbejdspartnere i udlandet såsom Museum of Modern Art i NYC får jyderne en chance for at se den i ARoS fra den 19. feb til 24. maj (2. pinsedag).

 

6. Om forsinket julebrev og klimakonference

 Til jer der plejer at få mit julebrev må jeg tilstå at det i år nok kommer sammen med næste års, da der simpelthen var for mange vigtige møder og for mange gæster i huset til at kunne skrive under klimakonferencen. Og i julen "slumdoggede" jeg den med at fotografere i bl.a. Mumbais fantastiske slum (Asiens største).

 

7. Mine seneste artikler

Venstrefløjens sorte koalition

Et angreb på venstrefløjen for dens imitation af VKO's politik og svigt overfor tidligere solidaritet og indlevelse. Med udgangspunkt i Amerikanske Billeder viser jeg hvordan vores danske racisme i dag er som den vi selv for 30 år siden angreb amerikanerne for - og hvordan resultaterne i form af ghettooprør, bandekrige og terrorisme er de samme selvforskyldte.

Afghanistan i vore hjerter
Hvad med, at vi lige træder et skridt tilbage og ser fjenden i os selv, før vi fortsætter med at skyde på andre? Kan man uden et helhjertet og altruistisk engagement i et lands befrielse - parallelt med at overvinde det mishandlede barns eller ghettoens naturlige mistillid - 'vinde' et mishandlet lands hjerter og sind?

Lars Løkke - følg nu Obamas eksempel
Vis, at du mener integrationen alvorligt, og bryd DF's magtmonopol. Og lav så en samlingsregering med V,K,R og S. Kommer venstrefløjen til magten, vil VKO blot skærpe værdikrigen mod indvandrerne for at vinde magten tilbage.

Vores klimaracisme i dag gør os til klimafascister i morgen
Opfordring i Information og Politiken omkring klimatopmødet i København 2009 til at demonstrere mod politikernes forsøg på blot at sælge varm luft og sort aflad til de fattige lande.
 

 


Samt en serie debatindlæg i Jyllands-Posten mellem de islamofobiske læsere og mig:1. Søren Espersens puritanske istid

Min gode ven Søren Espersen skrev et drillende angreb på vore muslimer i Jyllands-Posten og opfordrede mig til at svare på det. Se hans og mit indlæg.

2. Det danske frisinds racisme og homofobi
En sort indvandrerbøsse Ahmed Mohamud angriber mit syn på muslimer, da han selv herhjemme har fundet frihed til at springe ud.

3. Tag del i kampen mod racismen
Fortsat dialog med bøssen Ahmed Mohamud om racisme, islam og homofobi

4. Man rystes over den danske intolerance
En læser beundrede mit arbejde med racisme i USA, men ikke mit tilsvarende med muslimer. Mit svar skrevet under en rejse i Indien.

5. Konstruktivt og kærlig kritik
Jeg angribes for ikke at kritisere muslimerne, men svarer at kritikken skal komme indefra som det gjorde med jøderne.

6. Muslimer og homoseksualitet
Jeg svarer Søren Espersen på hans påstand om at muslimerne vil tage homoseksuel frihed væk med at påpege hvordan danske bøsser tager til arabiske lande som sexturister.

7. Kampen bag ”Milk” for de homoseksuelles frihed
Jeg fortæller om hvordan jeg var med i bøssebevægelsen fra starten - inden aktivisten Harvey Milk kendt fra filmen "Milk" kom ud af skabet.

8. Hvem er du selv, Henriette Kjær?
De konservatives ordfører misbruger sin magtposition til at angribe indvandrerne. Jeg prøver gennem sammenligning med USA's muslimer at vise hvordan hendes bebrejdelse af "de andre" former disse.

9. Provst Lilleørs kristne tvetungethed
En serie voldsomme angreb på min ven, Abdul Wahid Pedersen, for hans syn på stening, "tvang" mig til at skrive et forsvar.

10. I USA kritiserer jeg muslimerne
En læser prøver med statistikker at vise at jeg manipulerer om USA's muslimer. Jeg baserer mit forsvar på mine egne oplevelser med muslimer i USA.

11. Henriette Kjærs mer-værdikrig fører til bandekrig
En læser synes jeg er hadsk overfor Henriette og regeringen. Læs mit svar.

12. Racismekonference - Bjælken i eget øje
Bør vi deltage i FN’s racismekonference når visse muslimske diktaturer ønsker at gøre kritik af religion til en form for racisme? Med visse indrømmelser, ja.
 


 


De kærligste hilsner

Jacob Holdt
Gernersgade 63
1319 København
Tlf. 20-324412  og 33-124412
Jacob@Holdt.us
JacobHoldt@american-pictures.com
www.Facebook.com/Jacob.Holdt