Amerikanske Billeders skøre Quiz

Vind en drømmerejse gennem USA's ghettoer ved at besvare denne lille quiz.
Som de fleste andre af mine hjemmesider er denne lavet for at få lidt adspredelse i mørket under mine fandens lange shows. Mange af de første spørgsmål blev lavet af studenteraktivister for at lokke eleverne til at komme til mit show i de mere apatiske skoler i USA. De drejer sig derfor meget om glamour, kendte skuespillere og sensationelle ting i showets historie. Siden morede jeg mig med at tilføje mere pudsige ting, jeg har oplevet - især af sociologisk interesse. De fleste af svarene vil du finde på mine 17.038 hjemmesider eller ved at læse min bog, så du skulle ingen problemer have med at vinde denne "drømmerejse  gennem USA's ghettoer" med gratis indkvartering hos mange af hovedpersonerne i bogen. 
Svarene kan du sende til mig på e-mail. Alle kan naturligvis komme med, men de som svarer rigtigt på alle spørgsmål, vil få alle udgifter betalt.  Jeg håber du vil more dig ligeså meget som jeg over disse, livets pudsigheder, som jeg her viser fra mit kaotiske liv i lidt koncentreret fo
rm. 

:-)   De kærligste hilsner
Jacob Holdt  :-)

 

Tilbage til norske anmeldelser   


1. Hvilken skuespiller, som har vundet en Oscar hele to gange, har set showet Amerikanske Billeder? 
(A) Elizabeth Taylor (B) Sally Field (C) Jodie Foster 

2. Hvilken vinder af to Oscars inviterede mig til at vise Amerikanske Billeder i sit hjem og fløj derpå af sted til filmfestivalen i Cannes midt under showet? 
(A) Meryl Streep (B) Jane Fonda (C) Marlon Brando

3. Hvilken sanger blev inspireret af at se Am. Bil. til at skrive en af sine kendteste sange og vandt en Grammy (musikverdenens Oscar) for netop denne plade? 
(A) Tracy Chapman (B) Stevie Wonder (C) Michael Jackson

4. Hvilken anden Grammy-modtager gav mig hver eneste aften i en uge store omfavnelser og saftige, svulstige kys? 
(A) Roberta Flack (B) Tina Turner (C) Bonnie Raitt

5. Hvilken kendt sort forfatter kom og så Amerikanske Billeder i mit hjem 
(i Købmagergade) og faldt i søvn 10 minutter inde i showet? 
(A) Toni Morrison (B) Alex Haley (C) Alice Walker

6.  Hvilken sort forfatter kørte to timer i en snestorm for at se showet efter at være gået glip af det flere gange og tog mig derefter på druk hele natten? 
(A) Maya Angelou (B) James Baldwin (C) Alex Haley

7.  Hvilken sort forfatter har i sin sidste bog skrevet en novelle om Amerikanske Billeder? 
(A)  James Baldwin (B) Alice Walker (C) John Wiedeman

8. Hvilken musiker udviklede jeg et nært bekendtskab med (skønt han aldrig har set mig), da jeg i en uges tid introducerede ham for hans publikum? 
(Da jeg ville gense ham i København, smed vagterne i Tivolis koncertsal mig ud). 
(A) Ray Charles (B) Jose Feliciano (C) Stevie Wonder

9. Hvilken musiker smed jeg ved en fejltagelse selv ud? 
(A) Bob Dylan (B) John Lennon (C) Paul McCartney

10. Hvilken kendt sportstjernes familie var specielt inviteret til Hollywoodpremieren på Amerikanske Billeder (i pressen blev det nævnt, at hans bror stod og hulkede ved mine skuldre)? 
(A) Muhammed Ali (B) Carl Lewis (C) Michael Jordan

11.  Forinden havde jeg dog haft Hollywoodpremiere af mere privat karakter for......? 
(A) en gruppe high class prostituerede (B) præsidenten for Universal Pictures (C) en gammel kæreste, som var blevet filmstjerne.

12. En amerikansk film, som også kørte i danske biografer, havde fortrinsvis sorte skuespillere og var tydeligt inspireret af Amerikanske Billeder. Som baggrundskulisser brugte den mine fotografier i bogen. Hvad hed instruktøren? 
(A) Sidney Poitier (B) Volker Schlondorff (C) Spike Lee

13. Hvilken af disse kontroversielle sorte personligheder var allerede i mine vagabondår uenig med mig og hadede showet - selv da mine sorte medarbejdere kom og viste det personligt i vedkommendes hjem for at få dennes støtte? 
(A) Louis Farakhan (leder af de Sorte Muhamedanere) (B) Angela Davis (vice-præsidentkandidat for kommunistpartiet) (C) Thomas Sowell (kendteste konservative sorte filosof)

14. I hvilken af de tre største byer viste den sorte borgmester Am. Bil. for sit byråd i et forsøg på at mildne luften mellem de sorte og hvide byrådsmedlemmer? 
(A) New York (B) Chicago (C) Los Angeles

15. Hvilken af Sovjetunionens præsidenter læste personligt manuskriptet til Amerikanske Billeder? 
(A) Brezhnev (B) Andropov (C) Gorbachev

16. Hvilken præsidents datter fornærmede jeg med et spørgsmål? 
(A) Nixons (B) Fords (C) Carters

17. Hvilken præsidents datter vandrede fornærmet ud under showet, men havde mig senere boende flere gange? 
(A) Carters (B) Reagans (C) Bush's

18. Showet kritiserer Rockefellerfamilien og kalder den for "mordere", "alkoholikere" og "undertrykkere". Hvor mange Rockefellere har set og alligevel rost showet? 
(A)  0 (B)  3 (C)  5

19. Hvilket medlem af kongressen har givet Amerikanske Billeder sin offentlige støtte (på engelsk: endorsed) ? 
(A) Edward Kennedy (omtalt i Am. Bil.) (B) Ron Dellums (formand for forsvarsudvalget) (C) John D. Rockefeller (omtalt i Am. Bil.)

20. Hvilket land gjorde en af sine spioner til en af mine nærmeste medarbejdere, som var med i den store spionudveksling sammen med spionen, der fældede Tyskland kansler Willy Brandt? I fængslet blev han fotograferet vaskende numse på min nyfødte søn og lavede i sin celle filmudgaven af Amerikanske Billeder, som blev vist i Cannes.  
(A) DDR (B) Sovjet (C) Polen

21. Hvilket efterretningsvæsens topchef læste mit filmmanuskript i den tro at jeg arbejdede for ham - uvidende om at selvsamme manuskript havde fået det blå stempel af en udsending fra regeringen i fjendens lejr og endog havde dennes noter på papirerne?
(A)  STASI  (B)  KGB  (C)  CIA

22. Hvilket lands efterretningsvæsen drak mig plakatfuld for at få mig til at skrive under på en bogkontrakt, der ville kunne give dem ret til at tage de homoseksuelle afsnit ud af bogen? 
(A) Polen (B) Sovjet (C) DDR

23. I hvilket land drak en højtstående kommunistisk politiker (med flere rejser til Washington) mig fuld og prøvede i sit badeværelse at have sex med mig mens han forsøgte at overtale sin kone til at gå i seng med min danske kæreste. (Maybritt sagde efter turen "Hvis man er forelsket i Jacob skal man blot tage på ferie med ham i Østeuropa. Det vil kurere een!") 
(A) DDR (B) Polen (C) Sovjet

24. I hvilken by blev jeg trods mit "hippie" udseende inviteret til at sidde alene på første række til Tchaikovskys "Svanesøen" sammen med udelukkende højt-dekorerede sovjetiske officerer og partifolk? 
(A) Budapest (B) Warszawa (C) Moskva

25. I hvilken by blev jeg sat til at guide en busfuld turister fra hele verden rundt, skønt jeg aldrig selv havde set byen før? 
(A) Budapest (B) Warszawa (C) Moskva

26. Hvilket lands filmfestival nægtede jeg at deltage i med Amerikanske Billeder trods gentagne invitationer gennem flere år? 
(A) Sovjet (B) Cuba (C) Sydafrika

27. Hvilket byråd organiserede og slog Amerikanske Billeder stort op med det resultat at slagsmål brød ud både i publikum og bagefter i byrådet. Et konservativt byrådsmedlem blev overhældt med kaffe og forsideoverskrifter som "Krigen om AmerikanskeBilleder" kørte i ugevis - selv i nogle af landets største aviser? 
(A) New York (B) London (C) Berlin

28. Skønt både TV og andre medier slog Amerikanske Billeder stort op i dette land, kom der ikke et eneste menneske til premieren. Hvilket land? 
(A) Holland (B) Belgien (C) Finland

29. Med min ja-filosofi om aldrig at sige nej til en invitation og de mange "dirty old men", der som bekendt samler blaffere op, hvad er det største antal bøsser jeg måtte "håndtere" på en enkelt dag som blaffer i mine vagabondår fra 1970-75? 
(A) 3 (B) 4 (C) 5

30. Med alle disse homoseksuelle forhold, hvor stor ca. er sandsynligheden for at jeg ville være død i dag, hvis HIV-viruset havde været udbredt dengang og uvidenheden lige så stor som i 1981? 
(A) 0% (B) 88% (C) 100%

31. Hvor mange af mine venner er døde af AIDS? 
(A) 0 (B) 18 (C) 52

32. Med selvsamme ikke-aggressive laden-stå-til-holdning, som jeg praktiserede i mine vagabondår, fra hvilken gruppe kom ca. 60% af mine kærester? Samme gruppe kommer også i dag mest hyppigt op til mig efter showet og spørger flirtende: "Do you need a place to stay tonight?"
(A) Underklassens sorte (B) Middelklassens sorte (C) Sorte fra Vestindien (D) Hvide af angelsaxisk afstamning (E) Jøder af russisk afstamning (F) Spansktalende (G) Hvide af skandinavisk afstamning (H) Indianere

33. Jeg nævner i bogen mine problemer med impotens ved førstenatsforhold. Med dit kendskab til de forskellige gruppers psykologi, hvilken gruppes kvinder blandt de ovennævnte gjorde mig altid impotent? 
A, B, C, D, E, F, G, H

34. Enlige kvinder i USA er som bekendt skræmt fra vid og sans. Hos hvilken af ovennævnte gruppers kvinder fandt jeg næsten altid en (distraherende) skarpladt pistol under hovedpuden? 
A, B, C, D, E, F, G, H

35. Det er almindelig kendt og deprimerende at se hvordan religion kan undertrykke sexualiteten. Hvilken religiøs gruppes kvinder overraskede mig ved at være langt mere frigjorte i seksuel henseende end de andre (i form af f.eks. nøgenhed foran familiens medlemmer, evnen til orgasme, ingen berøringsangst osv)? 
(A) Sydstatsbabtister (B) Protestanter (C) Jøder (D) Muslimer (E) Katolikker (F) Buddhister

36. Ikke meget har fascineret amerikanerne så meget som det seksuelle forhold mellem sorte og hvide (som lå bag lynchninger, kastrationer osv). Når jeg talte om det med kvinder (både sorte og hvide), som havde haft mange seksuelle forhold til begge sider, hvem hævdede de så i reglen var de "bedste elskere"? 
(A) Sorte mænd (B) Hvide mænd (C) Lige gode

37. I et land, hvor sorte er stærkt imod blandede ægteskaber (kun 2% - mest mænd - gifter sig med hvide) og ingen af mine sorte kæresters søskende ønskede at få en hvid kæreste, er følgende statistik interessant for forståelsen af undertrykkelsesmønstre. Hvor mange % af mine tidligere sorte kærester endte med senere at blive gift med hvide mænd, vil du tro? 
(A) 0% (B) 80% (C) 100%

38. Jeg føler mig meget knyttet til dem jeg engang var forelsket i. Men hvor let er det at bevare forbindelsen i et land, hvor man som i USA er helt uden folkeregister og flytter hvert 4. år (unge dog langt hyppigere). Hvor mange af mine kærester fra vagabondårene har jeg helt mistet forbindelsen med? 
(A) 5 (B) 17 (C) 29

39. Med dit kendskab til sociologiske mønstre, hvor mange af mine rigeste kærester (i millionærklassen), som er med i bogen, tror du, har siden begået selvmord? 
(A) 0 (B) 2 (C) 4

40. Hvor mange af mine kærester fra underklassen (som er med i bogen) har siden begået selvmord? 
(A) 0 (B) 2 (C) 4

41. En nat stod jeg overfor det svære valg om jeg skulle dele seng med en af verdens rigeste hvide kvinder eller en af verdens fattigste sorte kvinder (kendt fra min bog). Hvem var den rige kvinde? 
(A) Anita Roddick (B) Helena Christensen (C) Jane Fonda

42. Hvem var den fattige sorte kvinde? 
(A) Mary (side 106 i bogen) (B) Virginia Pate (side 34) (C) Merrilyn (side 181)

43. Hvem af dem endte jeg at sove med? 
(A) Den rige (B) Den fattige

44. Af de bilister, som samlede mig op som blaffer, hvor stor en procentdel (ca.) var kvinder? 
(A) 5 % (B) 10% (C) 20%

45. Jeg nævner i bogen eet tilfælde, men hvor tit skete det egentlig at højgravide kvinder uindbudt lagde sig ind i min seng/mit værelse og forsøgte sex med mig? 
(A) 1 gang (B) 3 gange (C) 5 gange

46. Jeg nævner i den amerikanske og ny danske udgave af bogen eet tilfælde, men hvor tit skete det egentlig, at transvestitter inviterede mig hjem og jeg først i sengen med dem opdagede at der var tale om en mand? 
(A) 2 gange (B) 3 gange (C) 4 gange

47. Jeg nævner i den amerikanske og ny danske udgave af bogen eet tilfælde, men hvor tit har jeg været så desperat at jeg har slået en kvinde? (Jeg er jo lidt træt af det engleagtige billede, nogle har dannet sig af mig) 
(A) 1 gang (B) 2 gange (C) 3 gange

48. Og så et af de spørgsmål, som folk normalt tænker, men sjældent tør stille: Med den voldsomme promiskuitet, amerikansk ungdom udviste i disse kondomløse år, hvor jeg rejste midt under deres kortvarige såkaldte seksuelle revolution, og med min aldrig-sigen-nej filosofi, hvor tit fik jeg egentlig kønssygdomme? 
(A) 0 gange (B) 3 gange (C) 5 gange

49. Jeg har ofte fortalt om hvordan jeg på en tur til Jamaica på 14 dage brugte alle mine 800 dollars udelukkende på prostituerede. Hvor tit har jeg egentlig haft seksuelle forhold til prostituerede? (Dette spørgsmål er bl.a. foranlediget af, at selv højtærede og kendte medlemmer af Sveriges Nobelpriskommitte som Lars Forssell har skrevet artikler om mine forhold til sorte prostituerede). 
(A) 0 gange (B) 9 gange (C) 23 gange

50.  I "Forfængelighedens bål" skriver Tom Wolfe at amerikanske studenter er enhver foredragsholders drøm som det lette seksuelle bytte deres groupie-mentalitet gør dem til. Et spørgsmål mange derfor tænker i USA, er: Efter næsten 1200 forestillinger derovre med de voldsomme følelser showet og workshoppen sætter igang, ikke mindst hos kvinder, hvor tit har jeg - stærkt imod mine principper - udnyttet disse følelser lige efter et show til at opnå et seksuelt forhold med et alt for let bytte? (Nationale forskelle er interessante: aldrig opstod så meget som muligheden for dette i Danmark) 
(A) 1 gang (B) 2 gange (C) 4 gange (vi kan vel alle fejle!)

51. Og endnu et principspørgsmål: I mine vagabondår blev jeg tit inviteret til at bo hos uspændende, "grimme" eller "laske-fede" kvinder, som yndede at vise mig frem for deres veninder under eksotiske betegnelser som "my Scandinavian lover." 
Hvor tit brød jeg mine principper om ikke at krænke folks gæstfrihed ved på et (evt. langt) senere tidspunkt at flytte ind hos en af deres langt mere spændende, smukke, sexede eller intellektuelle veninder? 
(A) Aldrig (B) 3 gange (C) 8 gange

52. Jeg snakker meget om at have tillid til det bedste i mennesket, men i hvor høj grad magtede jeg selv at leve op til folks tillid? Hvad var det største beløb jeg stjal/"lånte"/"følte mig fortjent til" som en ofte sulten, pengeløs vagabond i tit meget rige folks hjem? 
(A) 50 cents (B) 20 dollars (C) 230 dollars

53. På mine turneer rundt i Jylland med showet sover jeg mange nætter udendørs (i en vinterkold bil). Danskerne er jo ikke så gæstfrie. Hvor mange nætter sov jeg udendørs som vagabond uden penge igennem 5 år i USA? 
(A) 0 nætter (B) 8 nætter (C) 15 nætter

54. Hvad er den værste kulde jeg har sovet i udendørs i min bil under mine turneer i USA i dag? 
(A) minus 30 grader (B) minus 40 grader (C) minus 50 grader

55. Hvad er det længste amerikanske studenter har kørt for at se Amerikanske Billeder for anden gang? 
(A) 483 km (B) 1.262 km (C) 3.985 km

56. Hvad er det længste nogen har blaffet for at se showet? 
(A) 2.454 km (B) 3.827 km (C) 5.311 km

57. Hvad er det længste en groupie/fan/galning har forfulgt mig fra skole til skole? (A) 5.306 km (B) 8.365 km (C) 11.278 km

58. 24 danskere og nordmænd har efterhånden været med på mine turneer i USA. Hvad er det længste nogen af dem har kørt med mig?
(A) 12.000 km  (B)  17.000 km  (C) 23.000 km

59. Efter at jeg har holdt over 4000 foredrag, hvor mange er blevet aflyst fordi jeg ikke nåede frem pga sygdom, bilulykker, snevejr, druk e. lign. 
(A) 0 (B) 1 (C) 2

60.  Hvor mange gange har læger eller sygeplejersker været tilkaldt under forestillingen fordi jeg var for syg til at gennemføre, men ikke ønskede at aflyse da det ville betyde at en masse mennesker tabte deres penge og investerede tid? 
(A) 0 (B) 1  (C) 2

61. Hvor tit er politiet kommet for at arrestere mig mens jeg stod på scenen og førte mig væk midt under forestillingen for øjnene af mit publikum ? 
(A) 1 (B) 2 (C) 3

62. Ku Klux Klan har flere gange truet med at invadere mine forestillinger. Hvor tit er de egentlig kommet? 
(A) 0 gange (B) 1 gang (C) 2 gange

63. Min sorte medarbejder Tony Harris så under forestillingen Ku Klux Klan skyde flere ned med maskinpistoler og brød hulkende sammen og måtte aflyse showet. Hvem så han dø? 
(A) hans søster (B) en nær veninde (C) en kæreste

64. Hvor tit er mit show blevet invaderet og afbrudt af rasende horder? 
(A) 1 gang (B) 2 gange (C) 3 gange

65. Hvor lang er filmudgaven af Amerikanske Billeder? 
(A) 6 km (B) 8 km (C) 10 km

66. Hvilken forestilling er den korteste målt i tid? 
(A) "Borte med Blæsten" (B) "Sommer" (af Lars Noreen) (C) "Amerikanske Billeder" (D) "Shoa" (E) "Nicholas Nickleby" (F) "Parsifal" (G) "Sorg klæder Elektra" ? (Jeg vil naturligvis slet ikke medregne operaen "The life and times of Joseph Stalin" som kræver 12 timers sitzfleisch!)

67. Med en film om Harry Bellafonte vandt et land over Amerikanske Billeder ved filmfestivalen i Los Angeles prisen for den bedste dokumentarfilm. Hvilket land? (A) USA (B) Cuba (C) Canada

68. Hvor ofte er et publikum i USA blevet røvet af pistolbevæbnede sorte under showet eller ved udgangen? 
(A) 1 gang (B) 2 gange (C) 3 gange

69. Hvad er grunden til at alle kvinderne i mit publikum inden slutningen ofte pludselig rejser sig for at gå i amerikanske universiteter?
(A) De er fornærmede (B) De skal til midnatsbøn i de katolske universiteter (C) Deres eskortservice skal føre dem hjem i tryghed

70. Hvor mange tilskuere i Sverige prøvede under eller lige efter showet at begå selvmord som følge af følelserne dette vakte i dem? En kastede sig ud gennem et vindue på 1. etage under forestillingen.
(A) 2 (B) 3 (C) 4

71. Hvor mange danskere hævder at showet gav dem så meget tro på livet at det reddede dem fra at begå selvmord? 
(A) 1 (B) 2 (C) 3

72. Og mere personligt: Hvor mange af mine gamle kammerater får ikke mere mine julebreve fordi de har begået selvmord? 
(A) 3 (B) 4 (C) 5

73. Og et spørgsmål som mange har stillet: Hvor mange penge sendte Amerikanske  Billeder egentlig til Afrika (efter udgifter og de 1,4 mil. kroner vi ødslede på filmen)? 
(A) 1/2 mil. kr (B) 1 mil. kr (C) 1,5 mil. kr

74. I hvilket land ankom jeg uden at kende et menneske og endte med at spise morgenmad hos handelsministeren, frokost med præsidenten og gik i seng hos højesteretsdommeren inden kl. 12 middag? 
(A) Canada (B) Island (C) Bolivia

75. I hvilket land ankom jeg uden at kende et menneske, faldt I en muddergrøft fyldt med menneskelort og iklædt dette fra top til tå blev jeg af kongen selv inviteret ind i det hermetisk lukkede kongeslot. Alene med ham gik jeg på den røde løber mens hele regeringen med ægtefæller bukkede og nejede næsten helt ned til jorden for "the king and I" og senere på dagen lagde jeg mig med hovedet i hans skød mens han bad - stadig med hele regeringen omkring sig - mens kongen blinkede til denne, hans nye hofnar, som for at sige "Har vi det ikke sjovt?" Hvis ikke jeg havde billeder af dette ville jeg såmænd ikke selv tro det i dag. 
(A) Cambodia (B) Marocco (C) Jordan

76. I hvilket land var jeg derimod officielt inviteret af regeringen, men endte i fængsel, da jeg ankom? 
(A) Angola (B) Sovjetunionen (C) Mocambique

77. I hvilket land opholdt den guerillagruppe sig, som Kitte Fennestad og jeg smuglede hemmelige dokumenter til for ANC (med besked om at spise papirerne hvis vi blev anholdt)? Gruppen blev dræbt af sydafrikanske invasionsstyrker få dage efter. Ham, vi fik papirerne af og boede hos, mistede sin bedste ven, en ANC-leder, ved en bilbombe, der eksploderede en uge før uden for vores dør. (A) Angola (B) Zimbabwe (C) Botswana

78. Hvilket land sneg jeg mig ulovligt ind i sammen med min kone, min ex-kone, Tony Harris og Kitte Fennestad og blev pludselig holdt op i af AK-47 bevæbnede guerillaer i junglen? 
(A) Sydafrika (B) Angola (C) Guinea-Bissau

79. I hvilket land var jeg med til at smugle AK-47'ere og andre våben til oprørere, der var ifærd med at bekæmpe regeringen? 
(A) Guinea-Bissau (B) USA (C) Guatemala

80. Hvilket land fløj jeg sammen med Kitte Fennestad til for at se et blodigt oprør en uge før min søns barnedåb? (Vi nåede ad omveje hjem en time før barnedåben) (A) Zimbabwe (B) Mexico (C) USA

81.  I hvilket land blaffede jeg i ugevis rundt med korthårsparyk på for at finde og tilslutte mig guerillaen? 
(A) Guatemala (B) El Salvador (C) Peru

82.  I hvilket land sendte Amerikanske Billeder en traktor og landbrugsmaskiner til 180 tidligere guerillaer efter at de nedlagde våbnene mod regeringen? 
(A) Zimbabwe (B) Guatemala (C) Nicaragua

83.  Hvilket lands modstandsbevægelse holdt jævnligt møder i Amerikanske Billeders lokaler anført af en leder, som i dag er landets ambassadør i Danmark?
(A) Sydafrika  (B) Zimbabwe  (C)  Namibia

84. Et lands præsident kom til magten samme dag som min søn blev født. Præsidentens kone, som kom fra et andet land, ønskede derfor kort efter at møde min søn, hvilket skete. Hvilket land? 
(A) Mocambique (B) Senegal (C) Zimbabwe

85. Hvilket lands nuværende præsident havde jeg møde med om at få del i Am. Bil.'s penge mens han var guerillaleder? Vi sendte så mange penge at det udløste matchende EF-midler til en skole for hans guerillaer i et naboland. 
(A) Namibia (B) Zimbabwe (C) Uganda

86. Hvilken præsident sendte personlig indbydelse til mig om at deltage i landets uafhængighed, som jeg ikke kunne komme til fordi jeg skulle holde foredrag på Hawaii samme dag?
(A)  Nujorma  (B)  Mugabe  (C)  Mandela

87. Et lands revolution planlagde jeg i Canada sammen med en argentinsk revolutionær at rejse ned for at støtte. For et par år siden mindedes jeg den med særligt vemod, da jeg i New York for første gang siden mødte argentineren igen, nu som stærkt reaktionær, international forretningsmand og millionær. Ligeledes blev jeg af Radikal Ungdom - på 20-årsdagen for en meget berømt mands død i samme revolution - inviteret til at vise mit Bolivia-show. Hvilket land? 
(A) Bolivia (B) Chile (C) Cuba

88. Hvilket lands præsident viste jeg rundt i mit kvarter i New York, som er så udbrændt og "udbombet" at det er en tro kopi af den hovedstad, han på det tidspunkt regerede i? Vi gik gennem den voldsplagede gade, hvor jeg en anden gang så to mennesker blive skudt for øjnene af mig (som beskrevet her på mine hjemmesider), men pga det præsidenten havde foretaget sig i sit tidligere liv, lod han sig ikke skræmme og havde kun to vagter med sig. 
(A) Libanon (B) Nicaragua (C) Zambia

89. På en af mine køreture i USA havde jeg en pige med i bilen, hvis far blev præsident i 1994. I hvilket land? 
(A) Mexico (B) Sydafrika (C) Haiti

90.  En præsidents kone inviterede mig til at sidde i et racisme-tribunal sammen med James Baldwin. Nøjagtig samtidig sad selvsamme præsidents udenrigsminister for ulande og forhandlede pensionsreformer i Mexico City med en af mine revolutionære og langhårede venner fra vagabondårene (hvis søster gav mig mit allerførste lift som blaffer). Udenrigsministeren blev verdenskendt på en yderst kontroversiel måde fordi han engang var tilstede i en lille by, som jeg i dag arbejder i for CARE i Bolivia. Hvad hedder præsidenten? 
(A) Clinton (B) Salinas (C) Mitterand

91. Det lykkedes mig i Afrika at redde livet ved at løbe med 30-40 km i timen (føltes det!!!) fra et farligt dyr, der var lige i hælene på mig. Hvis dyret havde været sort, fortalte iagttagende afrikanere mig bagefter, ville jeg have været død. Hvilket dyr? 
(A) En panter (B) en vandbøffel (C) et næsehorn

92. Hvad er den eneste by, hvori en voldsmand med en stor kniv har forsøgt at skære mit skæg af? (Min redningsmand havnede på hospitalet) 
(A) Chicago (B) Esbjerg (C) Immokalee (voldsbyen jeg omtaler i bogen)

93. En kendt person reddede mig engang fra at blive slået stort op på avisernes spisesedler. Hans bror arbejder indenfor mit eget arbejdsfelt. I de 5 år jeg vagabonderede i USA var jeg personligt tilstede ved hans bedstefars begravelse. Da jeg fornylig var på druk med min første amerikanske kæreste for at finde en ny mand til hende efter at hun blev skilt fra sin hvide mand gennem 17 år, mødte jeg ham kl. 4 om morgenen. Han gav mig en øl og sagde at han havde fået min invitation, men havde været forhindret i at komme, og spurgte dernæst hvordan det gik min bror, da han ikke havde set ham der, hvor de skulle mødes. Da jeg var i Harlem for at købe paryk til min ex-kone, stod jeg under det sted hvor de begge skulle have været tilstede. Min far, som tre gange har været med mig i USA, fik lejlighed til at hilse på hans mor. Under en reception for Shakespeareskuespilleren Brian Cox kom hun hen og hilste på min søn. Jeg selv ramlede engang - rundt om et gadehjørne - pladask ind i maven på hans far, da han kom gående med en ven, som blev berømt, da han pludselig ikke var der mere. Hvem er personen? 
(A) John F. Kennedy jr. (B) Geoffrey Strawbridge Rockefeller (C) Prins Frederik

94. Hvor mange børn har jeg udenfor mit ægteskab/samliv med Vibeke? Spørgsmålet blev under en fornem middag for nylig stillet til min svigermor, der pludselig blev usikker. 
(A) 0 (B) 1 (C) 2

95. Hvor mange gange er jeg blevet arresteret af FBI og Secret Service? 
(A) 3 (B) 4 (C) 5 gange

96. Under en middag med chefen for et efterretningsvæsen optog jeg hemmeligt vores samtale med to mikrofoner skjult i mit ærme. Da jeg efter lidt for mange glas vin anklagede ham for mord, måtte jeg i stor hast flygte ud gennem et toiletvindue. Hvilket efterretningsvæsen? 
(A) CIA (B) FBI (C) KGB

97. I min ungdoms vanvid var jeg med til at standse en racistisk film gennem tre dages voldsomt gadeoprør i København med barrikader, væltede sporvogne osv. Med paryk på sneg jeg mig senere ind i en præsidents hovedkvarter og spurgte manden, som lavede filmen, hvad han syntes om aktionen. Manden har også udtalt: "Jeg er tilhænger af hvidt overherredømme indtil de sorte bliver uddannet til ansvarlighed." Hvem var han? 
(A) John Wayne (B) Ronald Reagan (C) D. W. Griffith

98. I min ungdoms vanvid malede jeg påskemorgen min fars kirke i Agerbæk over med politiske bibel- og Grundtvigcitater (for at få menighedsrådet til at bruge penge i et vist konfliktområde fremfor til et nyt kirketårn). Hvilken konflikt gjaldt protesten? 
(A) Vietnam (B) Nigeria (C) Tjekkoslovakiet

99. I min ungdoms vanvid opildnede en af vore kendteste TV-kommentatorer og speakere mig til sammen med ham at smadre samtlige ruder i en ambassade. Da jeg ikke bør udlevere ham her, vil jeg spørge: Hvilken ambassade? (den repræsenterede et land som senere blev hans arbejdsområde) 
(A) Sovjets (B) Israels (C) USA's

100.  Hvor ofte er jeg blevet holdt op af pistolrøvere hidtil? 
(A) 4 gange (B) 6 gange (C) 8 gange

101. Hvor mange af mine bekendte var blevet myrdet, da jeg efter 1982 opgav (eller fandt det usmageligt) at holde tal på dem længere? 
(A) 18 (B) 22 (C) 27

102. Hvad er det højeste antal venner jeg har kendt i en af de i bogen fotograferede familier, som siden er blevet myrdet?
(A) 5  (B) 7  (C)  9

103. Hvad gav min dansklærer i gymnasiet mig i karakter for stilen "Raceproblemet i USA" ? 
(A) 6 (B) 9 (C) 11

104. Mit største nederlag hos selvsamme dansklærer var da jeg havde kæmpet i måneder for at få stileemnet "Om at skrive stil" - og han derpå nægtede at modtage den utroligt lange stil (blot fordi jeg afleverede et par måneder for sent). 
Mange år efter inviterede Klaus Rifbjerg mig til middag på Kong Hans sammen med en lang række forfattere og politikere for at vi hver skulle skrive et bidrag til en bog. Hvem var den eneste som ikke afleverede tids nok til at komme med i bogen? (A) Elsa Gress (som kort efter døde) (B) Anker Jørgensen (som på det tidspunkt havde travlt som statsminister) (C) jeg selv

105. Hvor mange af mine gamle lærere er stadig tilbage på Esbjerg Statsskole? 
(A) 0 (B) 1 (C) 2

106. I min klasse sagde vi ofte, at den dygtigste i klassen Marius Ibsen (nævnt på min hjemmeside) gik med en statsminister i maven. Men Marius og jeg gik faktisk med en statsminister, omend ikke i maven, så i skolegården og husker tydeligt den pjattede Nyrup Rasmussen og hans klike. Hvor mange årgange var han over os? (A) 3 (B) 4 (C) 5

107. Jeg nævner i bogen, at jeg en tid lang var i KU (sammen med Tamilforbryderen Viggo Fischer), men hvilken senere statsminister blev jeg valgt i bestyrelse med? 
(A) Viggo Kampmann (B) Anker Jørgensen (C) Poul Schluter

108. Hvor mange af mine gamle skolekammerater og lærere var med til festerne, der blev afholdt ved min bogs udgivelse? 
(A) 17 (B) 23 (C) 27

109. Jeg nævner i den amerikanske bog nogle ligheder mellem sorte amerikaneres væremåde og min egen som følge af min opvækst i et rigt vestjysk landsbyfællesskab (som ingen sjællænder eller bybo vil kunne forstå). Greyhoundbusserne i USA er f.eks. altid fyldt med sorte på vej hjem til en festlig "homecoming" eller en begravelse, der hvor de har "rødder", ofte tusinder af kilometer væk. Hvor mange af mine 5 alt for tidligt afdøde (før det 25. år!) skolekammeraters begravelse nåede jeg ikke hjem til fordi jeg var vagabond i USA? 
(A) 0 (B) 1 (C) 3

110. Hvor mange patroner nåede jeg at skyde i Livgarden inden jeg blev smidt ud? 
(A) 0 (B) 8 (C) talrige

111. I hvor lang tid gik jeg rundt i forklædning med falsk overskæg og briller mens jeg var i Livgarden for ikke at blive genkendt af folk i Livgarden? 
(A) 3 mdr (B) 6 mdr (C) 9 mdr

112. I hvilken by måtte vi have to maskinpistolbevæbnede betjente til at beskytte os (og vore to spædbørn) under forevisningen af Amerikanske Billeder fordi der var 14 bombetrusler og maskinpistolbeskydninger af bygningen, vi viste det i? 
(A) Beirut (B) Paris (C) Los Angeles

113. I hvilken by sad borgmester og hele bystyret og ventede i timevis forgæves på mig til en festforestilling på USAs 200 års jubilæumsdag fordi jeg sad i fængsel? (A) Hobro (B) Hjørring (C) ålborg

114. Hvilken avis bragte allerede to dage efter denne begivenhed mine hårrejsende billeder af politiets brutalitet - skønt politiet havde konfiskeret mit kamera, undersøgt hver en trævl af mit tøj og min endetarm for at finde filmen og i frustration banket mit hoved ind i fængselsvæggen og slæbt mig rundt ved at bære mig i skægget? 
(A) Information (B) Ekstrabladet (C) Politiken

115. Hvor mange penge fik jeg af KGB gennem de år jeg var deres "agent" ? 
(A) 0 kr (B) 10.000 kr (C) flere hundrede tusinder kr (som Ekstrabladet skrev)

116. Irriterede over den indflydelse Amerikanske Billeder havde på europæisk ungdom prøvede amerikanerne som bekendt at overtale mig til at flytte Am. Bil. til USA. Hvor meget tilbød CIA mig egentlig for at holde op eller flytte? 
(A) 0$ (B) 250.000$ (C) 600.000$

117. I forsøget på at mindske virkningen af Amerikanske Billeder, hvor meget gav USA's udenrigsministerium hver af de mange europæiske fotografer, som blev hyret til at vise europæerne den anden side af USA? I uvidenhed gav de også penge til min ven Jan Steenwijk, som personligt havde hjulpet mig med at lave Amerikanske Billeder. 
(A) 50.000 kr (B) 100.000 kr (C) 150.000 kr

118. Hvor mange mystiske indbrud (hvor alt blev endevendt og intet stjålet) havde vi i Amerikanske Billeders kollektiv i Købmagergade og hos Kitte Fennestad i KGB/CIA perioden? 
(A) 3 (B) 4 (C) 5

119. En avis afslørede mig på spisesedlen og i en stort opsat forsideartikel som en "multinational koncernleder", der blot var interesseret i at tjene penge. Mange år efter gjorde jeg i store annoncer reklame for denne avis fordi det var den eneste der havde skrevet kritisk om mig - og derved faktisk givet mig et skub fremad. Hvilken avis? 
(A) New York Times (B) Weekendavisen (C) Berlingske Tidende

120. Hvor mange mordere havde vi boende i Amerikanske Billeders kollektiv i Købmagergade? (En af dem var den famøse øksemorder, en anden den daglige leder af Amerikanske Billeder.) 
(A) 3 (B) 4 (C) 5

121. Hvor mange blev myrdet mens de boede hos os i Købmagergade? 
(A) 1 (B) 2 (C) 3

122. Hvor mange børn er indtil nu blevet til fordi deres forældre mødtes gennem arbejdet med Amerikanske Billeder? 
(A) 7 (B) 9 (C) 13

123. Kollektivet Amerikanske Billeder gik som så mange andre kollektiver i opløsning fordi for mange var blevet forbitrede på hinanden. Ikke mindst på mig, som ikke forstod at leve mig ind i andres behov i en samarbejdssituation. Omverdenen blev måske nok lige så ofte bevæget af vores idealiserede samværsform som af selve showet, men indadtil hvilede min rolle som selvbestaltet kunstnerisk leder som en tung og byrdende slagskygge over alle og gjorde vores "demokrati" til de rene Potemkin-kulisser. Tiden læger jo alle sår, men hvor mange var stadig så irriterede på mig, da vi fejrede vores 10 års gensynsjubilæum, at de alene af den grund ikke kom? 
(A) 1 (B) 2 (C) 3

124. Baseret på mine erfaringer med at indkvartere et stort antal flygtninge privat i lang tid, hvad er det kritiske punkt hvor trangheden er så stor at de begynder at slås? 
(A) 1,5 kvadratmeter per person (B) 2,5 kvadratmeter (C) 3,5 kvadratmeter

125. I USA begynder alle hvide at flygte over hals og hoved, når en hvis procentdel af sorte flytter ind i deres kvarter. I min lejlighed i Købmagergade holdt jeg altid åbent hus for folk fra hele verden, men lidt efter lidt begyndte flere og flere arabiske og afrikanske flygtninge at flytte ind. Først begyndte de hvide kvinder at sive og lige pludselig alle andre hvide. "There goes a neighborhood" som amerikanerne siger og til sidst stod jeg alene tilbage i flere år med 66 arabiske mænd. Men det var nøjagtig den samme procentdel af flygtninge, som udløste en pludselig hovedkuls hvid masseflugt og derved skabte ghettoen. 
Hvilken procentdel?
(A)  10%  (B)  20%  (C)  30%  

126. Hvilket lands aviser nægtede jeg at give interviews fordi jeg ikke ønskede en endnu større flygtningestrøm til mit hus fra det land? 
(A) Algeriet (B) Iran (C) "Palæstina"

127. Fra hvilket land flygtede en kvinde til Danmark fordi hun havde hørt at jeg indkvarterede flygtninge, men først 10 år efter kontaktede hun mig for at få psykisk hjælp, da hun fandt ud af at hendes far ved randen af massegrave personligt havde givet nakkeskuddet til hundredvis af børn af samme etniske afstamning som hendes egen datter?
(A) Iraq (B) Ungarn (C) Algeriet

128. Med en gennemsnitshastighed på 50 km/t, når jeg blaffer, og en læsehastighed på ca. en bog per 24 timer, hvor mange bøger kunne jeg have læst i den tid jeg har brugt på at blaffe gennem årene? 
(A) 173 (B) 217 (C) 254

129. Hvad er sikrest: At blaffe eller selv at køre bil? Jeg har haft 3 livstruende bilulykker i den tid jeg har hørt med showet i USA. Hvor mange havde jeg som blaffer på en næsten lige så lang strækning? 
(A) 0 (B) 3 (C) 5

130. Efter hastig gennemlæsning af disse spørgsmål (som udgør 30 års oplevelser kogt ned) vil nogle af jer måske spørge: Har den mand nogensinde været tvangsindlagt på et sindssygehospital? 
(A) Ja (B) Nej

Lad mig slutte morskaben her. Jeg havde satset på 100 spørgsmål, men hvert spørgsmål førte automatisk til flere spørgsmål. Og det vil det sikkert også gøre for dit vedkommende. Mange af spørgsmålene handler måske lidt for meget om mig selv uden at have generel eller sociologisk interesse og er medtaget for min egen skyld for at gøre lidt status over mit kaotiske liv.

Jeg lover øjeblikkeligt at sende dig flybilletten til USA når du har sendt mig de rigtige svar på min lille quiz her. Vi ses forhåbentlig snart på landevejen  :-)

De kærligste hilsner

Jacob Holdt

 

  Copyright © 1997 AMERICAN PICTURES; All rights reserved.