Samtale mellem Arthur Jafa og

Jacob Holdt til Jafas udstilling på Louisiana




A message on love

 




Trykt i kataloget til Arthur Jafas udstilling på
MOMA Louisiana 2.3.21 - 9.5.21



 

Arthur Jafa: Jeg så dit lysbilledshow for mange år siden i Washington, D.C., og det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Da jeg talte om at lave en udstilling med Louisiana, blev Louisiana Channel sendt over for at filme mig i mit atelier i Los Angeles. De havde din bog Amerikanske billeder med til mig, og spurgte, om jeg måske kendte den. Og jeg begyndte bare at le, for jeg har adskillige eksemplarer af den – jeg køber nogle hver gang, jeg ser den, for at have gaver til venner og bekendte. Jeg voksede op i Clarksdale, Mississippi, midt i deltaet, og det, der virkelig slog mig, første gang jeg så din bog (Amerikanske billeder, red.), var, at jeg aldrig før havde set billeder, som jeg syntes var en nøjagtig skildring af Sydstaterne, som jeg kendte. Jeg er vild med William Egglestons arbejde, som helt indlysende er fremragende som politisk fotografi. Men jeg har altid ment, at der var en mur af æstetik mellem selve motivet og det fotografiske udtryk. Og det er ikke nogen kritik, det er bare sådan han arbejder. Men jeg havde aldrig set billeder af Syden, som stemte overens med mine egne indtryk, før jeg så dine billeder, så hvis jeg skulle stille dig ét spørgsmål, ville det være: Hvordan har du taget de billeder? Hvordan lykkedes det dig at få adgang til så intime rum?

  

Jacob Holdt: Det er en meget lang historie. For det første anede jeg ikke en skid om, hvad jeg lavede i Amerika dengang. Jeg var bare på vej ned mod Latinamerika fra Canada. Og fra første dag var det, som om de sorte tog mig i hånden – både på en kærlig og positiv måde og ved at pege på mig med skydevåben. Jeg blev truet med en pistol og voldtaget af en sort homoseksuel mand på min første dag i Amerika. Det kom aldrig med i bogen – første gang, jeg talte om det, var faktisk en aften på Louisiana, fordi det i mange år var forbundet med stor skam. Men nu har jeg indset, at hvis ikke det var sket, var jeg aldrig blevet i Amerika, for jeg følte, at jeg var nødt til at forsone mig med denne vrede for at forstå den. Men jeg tror, at en vigtig del af svaret på spørgsmålet er, at jeg rejste uden penge. Jeg kom til Amerika med 40 dollars på lommen, og de holdt i fem år takket være amerikanernes enorme gæstfrihed. Hver dag var spørgsmålet: Hvordan kommer jeg ind og bor hos folk? I samme øjeblik man bor hos folk, kan hvem som helst tage billeder. Og lidt efter lidt voksede projektet.

Jeg vil sige, at det tog mig nogle år ikke at være bange for de bandemedlemmer, jeg mødte, fordi jeg blev truet med våben igen og igen de første år. Det skaber en frygt i én. Det er en af grundene til, at jeg sidenhen har haft meget forståelse for hvid racisme.
Jeg vidste ikke i begyndelsen at jeg kun kunne overvinde racismen, som jeg allerede havde fået gennem min frygt for sorte mennesker, ved at udvikle tillid til de sorte. Men langsomt lærte jeg at overvinde frygten ved at flytte ind hos dem jeg frygtede. Først ved at bo hos de ”pæne” sorte studerende fra middelklassen begyndte jeg at bygge tilliden op, ikke mindst ved gennem dem at møde deres kriminelle brødre, der var farlige og vrede, men som de elskede, hvilket smittede af på mit eget syn på dem. Det er vreden blandt udstødte, som siden har inspireret mig mest. Det er vreden, der dræber deres evner til at lære noget i skolen. Jeg kan se det samme ske blandt mange marginaliserede muslimske indvandrere i Danmark nu. Ved at flytte ind hos folk, jeg havde lært at frygte, byggede jeg uden at vide det gradvist en større og større bankkapital af tillid op til de sorte amerikanere. Så da jeg siden kom ud på gaderne og mødte bandefolk og andre kriminelle, udsendte jeg nu helt modsatrettede signaler til vredens børn a la ”du er god, jeg har grund til at vise dig tillid”.
Tidligere havde mine angste kropssignaler sendt dem ødelæggende budskaber som ”du er en skidt fyr som jeg har grund til at frygte” hvilket jo netop dehumaniserede dem og opflammede deres dårlige sider. For hvis der er én ting, som marginaliserede ghettomennesker over hele verden trænger til, så er det en følelse af kærlighed. Kun ved at man i sit indre er i stand til at signalere en dybere tillid til dem, kan man sende dem et budskab som får dem til at føle sig elskede og inkluderede. Fra det øjeblik smeltede selv de værste kriminelle og mordere og tog mig ved hånden for at føre mig rundt i deres verden af smerte. Jeg blev aldrig overfaldet igen og var aldrig mere bange skønt volden omkring mig blev værre og værre. Fra det øjeblik åbnede Amerika sig op for mig og jeg kunne rejse frit blandt alle. Det er den korte version af historien om, hvordan jeg kom ind i deres hjem.

 

AJ: Det er meget indsigtsfuldt. Det meste af mit voksne liv har jeg arbejdet som filmfotograf, primært på dokumentarfilm, så jeg har været mange forskellige steder. Folk, som ikke har så meget at gøre godt med, prøver altid at få det, de har brug for, og somme tider på tvivlsomme måder, men de er ikke uhyrer. Nogle steder, for eksempel der, hvor jeg voksede op i deltaet tæt ved de appalachiske bjerge i det fattigste område i Amerika, var fattigdommen mere definerende end kulturen, så at sige, eller endda race. Kulturen vokser ud af og formes af fattigdommen.

Min far voksede op i Laurel i Mississippi under forhold, der nok ville blive anset for at være barske. Han var sådan en, som man kunne anbringe i en hvilken som helst situation – vi har været i Chicago og St. Louis og alt muligt – og i løbet af 40 minutter var han i gang med at tale med folk, som om de havde kendt hinanden altid. Og som hans søn har jeg altid følt mig lidt utilstrækkelig. Da jeg var yngre, vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle bære mig ad. Jeg havde det ikke så godt med det. Jeg har altid følt mig udenfor. Selv som sort følte jeg mig udenfor. Jeg har komplicerede følelser for alt det med at være sort, hele spektret. På den ene side ved jeg, at underklassen, lavstatus og sorthed er noget, vi prøver at komme væk fra alle sammen. Jeg tror, at grunden til, at jeg gjorde det, var at min far forsøgte at skabe den her nye virkelighed for sine børn. Og det var en ny virkelighed. Men han var superbeskyttende, endda overbeskyttende. Det var en virkelighed, hvor der var visse færdigheder, vi ikke fik. Det var først, da jeg blev ældre, da jeg blev 20 og begyndte at rejse til steder som Jamaica og Brasilien og Afrika, hvor jeg blandt andet boede i Lagos, at jeg lærte at etablere mine egne forhold til andre mennesker.

Da jeg var sidst i 30’erne, spurgte jeg min far, om han vil arbejde sammen med mig på et projekt, fordi han som sagt havde så let ved at møde folk og komme godt ud af det med dem. Vi sad i en bil på vej fra Atlanta til Mississippi, og midtvejs på den ottetimers køretur, viste jeg ham en fotobog, Juke Joint af Birney Imes, og han skimmede den igennem uden at sige noget. Jeg spurgte ham, om han ikke syntes, at den var fantastisk, og han sagde: ”Jeg ser overhovedet ingen kreativitet i den her bog. Der er ikke noget kreativt ved at tage billeder af folk, som intet har.” Jeg begyndte at diskutere teoretiske emner om sort kultur og sorte udtryksformer med ham. Og så gik han bare amok og begyndte at råbe ad mig. Jeg har aldrig set ham så vred før. Jeg var nødt til at køre med hovedet ud ad vinduet. Det har jeg aldrig glemt. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan han havde reageret, hvis jeg havde givet ham Amerikanske billeder – han ville sikkert have kvalt mig.

 

JH: Haha. Hvad var din fars grundlæggende problemer med billederne?

 

AJ: Jeg har ikke talt med ham om det siden. Jeg tænker, at jeg er nødt til at respektere hans oplevelse. Jeg tror, at det kom for tæt på hans egne erfaringer – det, han så i bogen, var det, han voksede op i og havde prøvet at beskytte mig mod. Jeg havde lært at sætte pris på billederne som æstetiske formuleringer, for jeg havde udviklet en stærk følsomhed over for de ting, sorte laver, der ikke er mainstream. Der er virkelig tale om talent, når folk laver noget, som ikke korresponderer med idealet. Tit har folk et forhold til en bestemt type billeder. Billeder giver folk mulighed for at være tæt på ting, de er tiltrukket af, men billeder kan ikke række ud og røre ved én. De stærkeste billeder bevæger én, selv om folk på billederne ikke kan række hånden frem og røre. Når det gælder nærheden i dine billeder, indså jeg, at de ikke kunne opfattes med nogen form for distance. Selv hvis man brugte en telelinse, kunne man ikke opnå den form for nærhed.

JH: Jeg kan fortælle dig om et problem, jeg oplevede stort set hver dag, mens jeg fotograferede, især i Sydstaterne. Tit blev jeg samlet op af sorte middelklassefolk, læreruddannede og den slags. Jeg havde lavet nogle små bøger med nogle af mine billeder, som jeg viste dem i håb om, at de måske ville donere et beløb til projektet. Men ofte blev de sure og spurgte, om jeg ikke kunne se noget smukt ved sorte mennesker. Jeg svarede, at jeg så og prøvede at vise dem som undertrykte mennesker. Jeg tænkte, at hvis hvide skulle forstå, hvad de selv forårsagede, forstå, at de undertrykte de sorte, måtte de se billeder sammen med fortællinger om hvordan racismen ødelagde mennesket, hvis jeg skulle gøre mig håb om at dekonstruere de negative stereotypiseringer, der lå bag deres racistiske tænkning. Og det er noget, som kun er blevet forstærket, og jeg ser nøjagtig det samme finde sted her i Danmark i vores forhold til indvandrere. Også her ser vi at de marginaliserede ender i bander og så videre. Så folk som dine forældre hjalp mig meget tidligt med at forme min bevidsthed om, at jeg lavede et vidnesbyrd om undertrykkelse, ikke om sorte mennesker. Jeg har aldrig selv følt, at det var en bog om sorte til sorte, jeg har altid tænkt, at det handlede om at vise hvide, hvor strukturelt indgroet racismen er og at tage ansvar for den. Jeg prøvede at vise de værste sider af undertrykkelsen, og jeg har vist mine billeder på amerikanske universiteter de sidste 30-40 år for at chokere de studerende til at indse, hvor ødelæggende deres tilsyneladende uskyldige racisme er.

 

AJ: Som sagt har jeg helt sikkert aldrig set billeder af sorte som dem her før. Det handler netop om den usminkede skildring af folks liv, hvordan sorte levede, deres smerte, deres vrede, alt det der. Men jeg må også sige, at der er nogle utrolige billeder af sort kærlighed og intimitet. Der er et berømt billede, eller måske er det bare berømt i min lille, personlige verden. Det bør dog være berømt. Det er et billede af en sort mand sammen med en sort kvinde øverst på en trappe, og de er nøgne. Ingen har nogensinde taget et billede af sort kærlighed som det.
 

usa-00306 

 

JH: Ja, det er René Yates i Philadelphia. Jeg har kendt hende, siden hun var 13. Jeg boede hos hendes mor Dorothy i ghettoen i Philadelphia, og hvert år kom jeg tilbage og fortalte historier om min blafning rundt i hele USA. Tag mig med, tag mig med, sagde hun. Du er ikke gammel nok, sagde jeg. Men da hun blev 16, sagde jeg: Okay, hvis jeg får en skriftlig tilladelse fra din mor, for jeg vidste godt, hvad der kunne ske, hvis man tog på stop sammen med en sort kvinde. Jeg havde set aggressiv sexisme hos chauffører tit nok når jeg blaffede med sorte kvinder. René fik en skriftlig tilladelse, og så tog vi af sted. Vi blaffede rundt i to måneder, ned til noget af hendes familie i Richmond og besøgte playboymillionærer og alt muligt. Vi delte seng nat efter nat, hvor som helst vi kunne finde et sted at sove, men vi havde aldrig et seksuelt forhold. Vi udviklede en gensidig intimitet, vil jeg sige. Og da vi kom tilbage efter to måneder, var hun glad for at se sin kæreste igen. Og på grund af den intimitet, vi havde udviklet på turen, tænkte hun overhovedet ikke over, at jeg stod der og fotograferede dem. Det er sådan, man tager den slags billeder: Blødgør kvinden ved at tage hende med på road trip et par måneder.

Her er hele historien med billeder fortalt på video. 
 

AJ: Haha, det vil jeg prøve i mit næste projekt. Du siger, at du aldrig har opfattet dig selv som fotograf. Og det kan jeg godt acceptere helt i begyndelsen, men på et tidspunkt har du taget tusindvis af billeder, og så er du fotograf, det er umuligt ikke at være det. Og jeg spekulerer på, om der nogensinde var et øjeblik, hvor du blev opmærksom på en ændring i dit forhold til det at tage billeder af folk. Var der et tidspunkt, hvor du måske gik fra kun at være deltager til også at være fotograf?


JH: Det er et godt spørgsmål. Det var faktisk et, jeg stillede mig selv hver dag, for i det øjeblik, jeg tog kameraet frem, følte jeg, at jeg udnyttede folk, især når der var tale om virkelig nedslående eller håbløse situationer. Og derfor foretrak jeg at være hos dem et par dage, før det øjeblik opstod. Og nogle gange brugte jeg blitzen uden faktisk at tage et billede, for jeg havde kun råd til at tage et eller to billeder hvert sted. Jeg var nødt til at sælge blod, turen f.eks. fra dit barndomsområde i det nordlige Mississippi til blodbankerne i New Orleans tog en hel dag. Det var sådan, jeg tjente de fleste af mine penge. Så jeg brugte kameraet til at give folk lidt opmærksomhed. Jeg ved fra fattige børn over hele verden, at de elsker at blive fotograferet, men jeg havde ikke råd til det. Så jeg lod som om. I dag har man digitalkameraer, så nu kan man bare skyde løs.

 
AJ: Og man kan se resultatet med det samme. Det er meget interessant, det, du siger, for hvis du bare lod, som om du tog billedet, viser det, at det i virkeligheden handlede om at blive set, snarere end det færdige resultat, som de aldrig fik at se.

 

JH: Ja, lige præcis. Men ikke kun at blive set – det, at jeg boede hos dem og var sammen med dem betød meget, kunne jeg mærke. Jeg følte mig som en taber, jeg blev smidt ud af gymnasiet. Så jeg har altid haft lidt dårlig samvittighed over at stille mig an over for mennesker, som også følte sig som tabere. Og så var der også det med min fotografering, at jeg tilsyneladende var så diskret – eller også var de bare så vant til at se mig sidde dér i deres hjem – at da jeg kom tilbage i ’78 og senere igen og besøgte alle mine venner, som jeg havde holdt kontakten med, blev de overraskede, for de kunne ikke engang huske, at jeg havde taget billeder. Det var jeg glad for, for det betød, at det var vores venskab, der betød mest, ikke min egenskab af fotograf. Jeg har altid sagt, at stor kunst ikke er at tage billeder som dem, jeg har taget, men at komme ind og være hos folk i længere tid. Det er det, der betyder noget.
 

Men jeg har haft dårlig samvittighed over at drage fordel af mit hvide privilegium, for pokker da, hvor har jeg hørt meget om det i årenes løb. Da jeg begyndte at forevise det show, du så, gik det op for mig, at den racisme, jeg mødte, i bund og grund var min egen racisme, så jeg har ændret hele tonen og fortællingen, så jeg nu siger ”vi”.
Når jeg holder foredrag, begynder jeg altid med at tale om min egen racisme, for jeg vil ikke have publikum til at skamme sig over deres racisme. Det, der betyder noget, er at blive engageret anti-racistisk racist ved altid at erkende og forstå og tage ansvar for, hvordan dine indre tanker om andre mennesker påvirker dem. Især når man ender med selv at sidde på magten: Jeg endte med at rejse rundt med fly med mine lysbilleder i hele Amerika, og dag efter dag sad jeg dér med hvide forretningsmænd og kun én eller to sorte og tre-fire kvinder på flyet hver gang – der så man virkelig magtstrukturerne i det moderne samfund.


AJ: Det er interessant, at du taler om den dårlige samvittighed, du havde, da du tog nogle af billederne. Der er en historie, jeg tit tænker på i forbindelse med dig. En af mine mest utrolige oplevelser nogensinde var, da jeg gik på Howard University. Jeg studerede film på et tidspunkt, og de havde en afrikansk filmskaber, som jeg desværre ikke længere kan huske, hvad han hed. Jeg fortalte ham om den, jeg vil ikke sige skyldfølelse, men det pres og ubehag jeg følte, når jeg pegede på folk med kameraer, samtidig med at jeg følte, at jeg var nødt til at pege på folk med kameraer. Det var lidt ligesom at lide af klaustrofobi og føle intens modvilje mod at træde ind i en elevator, men samtidig føle sig nødt til at tage elevatoren.

Han spurgte, om jeg vidste, hvad en griot var. Og jeg sagde ja, det er en afrikansk mundtlig fortæller. Så fortalte han mig en historie om, hvordan grioter opstod: Der var to brødre, som var på en lang, episk rejse ud i verden. Efter flere år føler de sig ret svækkede at den lange rejse og er på vej hjem til deres landsby. Den ene bror er langt svagere end den anden, og han ved, at han ikke har kræfter nok til at nå helt hjem. Han sagde til sin bror: Hør her, jeg tager et lille hvil, men du skal bare fortsætte, så skal jeg nok indhente dig. Den anden bror går videre. På et tidspunkt tænker han: Hvorfor har han ikke indhentet mig? Han går tilbage og ser sin bror ligge bevidstløs i vejkanten. Og han indser, at hans bror er fuldstændig udsultet. Han tager en kniv, skærer sig egen lægmuskel af, tænder et bål og tilbereder den. Så vækker han sin bror og siger: Hey, mand, se her, jeg har skaffet noget mad. Hans bror spiser og kommer til kræfter; de fortsætter turen hjemad og når omsider frem. Landsbyboerne, som ikke har set dem i årevis, er overlykkelige. Men på et tidspunkt går jublen over i skrigeri, og de løber væk. Da den anden bror ser, at hans brors ben er blevet grønt, går det med det samme op for ham, hvad der er sket: Jeg har spist min brors kød. Han vender sig mod broren og siger: Fra dette øjeblik vil jeg lovsynge dig og dit liv. Mine sønner og døtre vil synge dine sønner og døtres pris, og deres sønner og døtre vil synge deres sønner og døtres pris. Og på den måde blev han den første griot.

Filmskaberen fortalte mig, at man i den historie ser den grundlæggende forhold mellem griot og samfund: Grioten viderefører historien, men næres af folkets kød. Han sagde, at hvis man ikke har den skyldfølelse, det jeg omtaler som ubehag, er man ikke en ægte griot. De modsatrettede eller flertydige følelser, man har, er en del af ens funktion, og det må man lære at leve med. Han sagde, at hvis man ikke har de følelser, kan man ikke redde folks historier; man vil ikke kunne forstå det, man ser. Det gjorde et dybt indtryk på mig, fordi jeg selv oplevede det der ubehag ved at pege på folk med kameraer igen og igen i min karriere som dokumentarfilminstruktør.

Da jeg var barn, var jeg altid betragter, observatør, og selv om jeg ikke decideret tog billeder, tog jeg alligevel billeder i hovedet hele tiden. Jeg kan huske engang, hvor der gik ild i min bror. Samtidig med, at jeg prøvede at slukke ilden, så jeg bare på og tænkte, at det var fascinerende, for jeg havde aldrig før set en person med ild i. Jeg har altid følt, at jeg i min forståelse af din kunst så den samme universelle funktion. Og da jeg begyndte at læse nogle af dine interviews, hvor du talte om at køre rundt på vejene, aldrig at sige nej og hele tiden at være åben, tænkte jeg: Det her er helt sikkert en griot.

 
JH: Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige, for jeg fattede aldrig, hvad jeg lavede de år. Jeg blaffede bare omkring, og det var en daglig kamp for overlevelse. Jeg følte, at højere magter førte mig til de rigtige situationer. Jeg er den sidste, man skal få til at beskrive mig.

 

AJ: Jeg vil mene, at der er en metafysisk dimension i Amerikanske billeder, både i bogen og i lysbilledshowet. Ikke for at hyle dig ud af den, men jeg vil klassificere det sammen med heksedoktorer. Du sagde, at du var nødt til at sælge blod for at få penge til at tage billeder. En af metafysikkens helt grundlæggende regler, især fra et afrikansk perspektiv, er, at intet sker uden et blodoffer. Jeg tænker på, om metafysikken er en bevidst del af din praksis?

 
JH: Lad mig komme med et eksempel i forbindelse med det at sige ja og med at give blod. Jeg glemmer aldrig den dag, hvor jeg blaffede hele vejen ned ad Interstate 55 til New Orleans for at sælge blod, fordi de betalte bedre dér. Man skulle gennem det, vi kaldte ”bøssemuren” – de homoseksuelles ghetto. En gang blev jeg samlet op af en homoseksuel hvid antikvitetshandler i en pickup. Og han spurgte, om jeg ville med ud i skoven, og jeg vidste selvfølgelig godt, hvad det handlede om, men jeg tvang som altid mig selv til at sige ja, så jeg tog med ham ud i skoven. Og han gjorde så det, han nu skulle gøre. Så lovede han at præsentere mig for en meget rig dame, men jeg troede ikke på ham. Men han kørte mig faktisk til et af de her store plantagehjem, hvor jeg med det samme blev inviteret ind. Det blev et af de vigtigste kapitler i min bog med hensyn til at forstå sydstaternes gamle plantagesystem, og jeg fik taget nogle af mine bedste billeder dér. Jeg har så mange historier af den slags, hvor jeg ikke ville være endt i sådan et himmerige – det, du kalder det metafysiske – hvis jeg havde sagt nej i stedet for at sige ja. Og når først man begynder at se det mønster – at man skal gå igennem lidt udnyttelse og prøvelser for at komme i himmerige – tør man aldrig sige nej til nogen længere.  Så hele konceptet med at sige ja er den vigtigste del af hele min rejse. Jeg kunne ikke have lavet Amerikanske billeder uden ja-filosofien. 

 

AJ: Hvordan fulgte du op på Amerikanske billeder?

 

JH: Det er et godt spørgsmål. Husk på, at jeg i 40 år hver dag stod på en ny amerikansk campus foran 1000 eller 2000 mennesker og talte om racisme. I stedet for at se mennesker som mennesker var jeg var nødt til konstant at tænke i sort og hvidt. I den forstand havde jeg det efter 40 år, som om jeg var blevet den største racist. Og alle sagde: Du må ikke tænke i farver, men det var jeg nødt til, fordi jeg ville lære folk om undertrykkelse, hvilket i Amerika foregik mellem hvide og sorte indbyggere.
I 2008 kunne jeg ikke rigtig mere, og så stoppede jeg. Jeg havde tilbragt hele mit liv på de amerikanske highways og fløjet millioner af kilometer mellem universiteter, og jeg ville bare ikke have mere med det at gøre. I stedet har jeg arbejdet med muslimer i Danmark og har været næsten helt afskåret fra det sorte Amerika. Jeg vil give dig et morsomt eksempel. Jeg kom til at tænke på det, da jeg så din film Love is the Message, the Message is Death med musik af Kanye West. Jeg arbejdede derhjemme, og pludselig blev jeg kontaktet af Kanye West, der ville bruge et af mine billeder til en plade. Jeg sagde til en ung irakisk kvinde, der arbejder for mig, at en eller anden ved navn Kanye West ville bruge et af mine billeder – og jeg anede ikke engang, hvem han var. Hvad?! sagde hun, du burde været beæret. Jeg var kommet så langt væk fra amerikansk kultur, at jeg end ikke anede, hvem Kanye West var. Mine venner har virkelig leet ad mig.

I mine workshops var et af de problemer, jeg baksede med, at få bragt hvide og sorte sammen. Jeg så det samme mønster alle vegne – at apartheid findes overalt på amerikanske universiteter. Det er meget svært at føre hvide og sorte sammen i en helende workshop, hvor man virkelig kan iværksætte forandringer. Når det skete, havde jeg tit voldsomme diskussioner med sorte studerende. Når de talte om sorthed og sort kultur og så videre, prøvede jeg at provokere dem en lille smule ved at sige, at jeg ikke kunne se nogen sort kultur i Amerika. Jeg spurgte: Kan I skelne mellem det, I kalder sort kultur, og så den kultur man får af undertrykkelse og udstødelse?

 

AJ: Hvis jeg var en af de studerende, ville jeg have svaret, at det, at den sorte kultur er undertrykt, ikke er bevis på, at der ikke findes en kultur. Du taler bare om de rammer, inden for hvilke sort kultur findes. Det er et spørgsmål, som ret ofte dukker op i de kredse, hvor jeg færdes. En af mine virkelig nære venner, Fred Moten, og jeg oplever en helt fundamental kløft mellem de måder, vi tænker på. Han mener ikke, at sort kultur og rædsel er uløseligt forbundet. Han mener, at sort kultur og rædsel umiddelbart præger og afleder hinanden, former og omformer måden, vi oplever tingene på, men i sidste ende er der ikke ubrydelig forbindelse mellem sort kultur og rædsel. Jeg mener derimod, at sort kultur og rædsel hænger meget tæt sammen. Det betyder ikke, at der ikke er andet – hvis der ikke var andet, ville det betyde, at vi ikke kunne leve. Der er også glæde og skønhed, som er komponenter i ethvert liv.

 

JH: Jeg spekulerer på – og det er du nødt til at fortælle mig, for jeg har ikke været i Amerika i lang tid, og jeg fornemmer, at tingene er ved at ændre sig, og at Amerika forandrer sig konstant. Men da jeg var der, var dem, der forstod mig bedst, de afrikanske og vestindiske studerende, som ikke havde nogen problemer på universiteterne og som regel klarede sig fremragende og umiddelbart smeltede sammen med den hvide side af apartheid-skellet. Jeg har på fornemmelsen, at afrikanerne og de sorte amerikanere siden da har nærmet sig hinanden mere.

 

AJ: Jeg vil sige, at noget af det, der sker, skyldes måden samfundet er struktureret på. Ikke kun strukturelle vilkår, men også historiske vilkår. Vi befinder os i en dynamik, hvor det er, som om vi lever på en skadestue hele tiden. De fleste kommer forbi dér en gang imellem, men vi bor der. Det glemmer vi på et tidspunkt. Hvis man er læge på en akutmodtagelse, tror man, at alle er syge. Jeg har haft mange diskussioner om forskellen mellem afrikanere og sorte med min assistent Natheel, som jeg har et meget nært forhold til. Hendes forældre er fra Sudan, og hun er vokset op dér. For mig er sort en ontologisk dannelse. Og den har at gøre med flere faktorer, hvoraf nogle er tilstedeværelsen af aspekter som anti-sort adfærd eller struktur, men også fraværet af aspekter. Jeg har ment, at afrikanske mennesker ikke kan være sorte, fordi de ved, hvor de kommer fra. Ikke i mytisk forstand, men fordi de helt bogstaveligt ved, hvor de kommer fra. De ved, hvem deres tip-tip-tip-tipoldemor var og så videre. Men det ved vi sorte amerikanere ikke. En af de ting, man ser ske, og jeg har set det igen og igen, er, at de afrikanere, som kommer hertil, klarer sig fremragende, som du siger. De siver ikke automatisk i retning af de steder, hvor sorte lever, de tiltrækkes af steder med muligheder og lys, med sjov og positivitet. I løbet af to, højst tre generationer er det ikke længere sådan. Når afrikanerne har fået børn, bliver disse børn sorte. Når de får børnebørn, er de helt sikkert sorte. Det er en virkelig kompliceret situation, den måde, afrikanere bliver sorte på, når de ikke var det til at begynde med. Så du har ret, når du siger, at folk nærmer sig hinanden, for det, der er sket, er, at inden for den struktur, der findes i Amerika, og som uvægerligt er anti-sort, er det ligegyldigt, hvordan folk ser sig selv. De bliver puttet i den ene eller den anden kasse. Og når man først er anbragt i en kasse eller kategori, handler det ikke engang om, hvem man identificerer sig med, men om hvem der har udviklet et sæt overlevelsesstrategier i den kasse, man er tvunget ind i.

 

JH: Jeg siger altid, at det ikke har noget med sorthed at gøre. Det er et menneskeligt vilkår, at vi alle sammen diskriminerer mod smerte og vrede. Og i den indeværende periode i amerikansk historie er der kolossalt meget smerte og vrede, især i den sorte underklasse.

 

AJ: Altså, du siger diskriminerer, men jeg ved ikke engang, om jeg ville kalde det diskrimination. Det er bare det, at inden for en struktur i et system, som er for komplekst til at nogen mennesker kan ændre det på egen hånd – man kan ikke ændre det selv – hvorfor skulle man så ønske, at ens børn var på skadestuen? Det er simpelthen rationelt.

 
JH:
Forsvarer du racisterne nu?

 

AJ: Jeg forsvarer dem ikke. Jeg siger bare, at det er rationelt.

 

JH: Vi er nødt til at lære at leve sammen med andre mennesker. Og den adfærd, den vrede, den smerte, vi har skabt i vore udstødte, absorberes i mainstreamsamfundet, hvis vi ikke lærer at løbe den risiko, det er at overvinde vores skyldfølelse og frygt for vreden vi selv skabte omkring os.

 
AJ:
Jeg er fuldstændig enig. Hvis der var ét spørgsmål, hvis svar helt og aldeles ville ændre verden, ville det være: Hvorfor gør folk ting, der strider mod deres egen bedste interesse? Jeg taler ikke om ting, folk gør for penge; der forstår vi udmærket folks bevæggrunde, selv i uetiske sammenhænge – det forstår alle. Men det, vi ser i Amerika, er, at de hvide, som ikke er en del af den ene procent, der sidder på 99 procent af rigdommene, insisterer på at støtte ting, som står i direkte modsætning til deres egne bedste interesser. Jeg så en hylende morsom dokumentar på et tidspunkt. De interviewede en fyr om Obamacare, som er et yderst aktuelt emne, men alle andre steder i verden – Danmark eller Sverige eller hvor som helst – er offentlig sygesikring en selvfølge.

Der er intet radikalt ved det. Af alle førsteverdenslande er det kun Amerika, som ikke har denne helt grundlæggende rettighed. Folk kan ikke forstå, at vores sundhedssituation minder mere om et tredjeverdensland, når vi nu har så mange penge. Men altså, i den her dokumentar interviewede de en fyr om Obamacare, og han siger, at han hader Obamacare. Han snakkede løs, og så spørger intervieweren ham, hvordan han vil klare sundhedsforsikringen, hvis der ikke var Obamacare. Han svarede: ”Det bekymrer mig ikke, for vi har Affordable Care Act.” Men det er jo nøjagtig det samme som Obamacare, det er kun et andet navn for samme lov.

 

JH: Haha, det siger det hele. Jeg havde virkelig håbet på, at hvide amerikanere forandrede sig. Men efter at jeg forlod Amerika, kom Trump, og al den vrede, der havde været undertrykt, blussede op hos hvide mennesker. Jeg er chokeret over at se så meget racisme nu. Kun racister ville stemme på ham.

 

AJ: Og jeg prøver hele tiden at forstå, hvad der er så forførende, så stærkt ved de her tanker om hvidhed, at folk tager dem til sig, selv om det ikke er i deres egen interesse. Det er en gåde.

 
JH:
Den anden side af sagen er, at jeg aldrig nogensinde har set en integreret bevægelse som den, vi ser nu med Black Lives Matter, hvor hvide og sorte kæmper sammen. Det giver et spinkelt håb.

 

AJ: Ja, helt sikkert.

 

JH: Og jeg vil også lige fortælle dig, at jeg netop nu arbejder på en opdateret udgave af min bog inspireret af og til støtte for Black Lives Matter-bevægelsen med nogle af de større, mere kunstneriske billeder, jeg tog. Den hedder Roots of Oppression. Jeg prøver at forklare nutidens unge hvor al den her vrede er kommet fra. Jeg har fulgt op på nogle de mennesker, jeg fotograferede i 1970’erne for at se, hvordan de har det, og nogle gange er de endt i værre situationer. Så det arbejder jeg på lige nu. Derfor er jeg glad for den her samtale, for den får mig ud i verden igen efter tolv år, hvor jeg har nægtet at beskæftige mig med racismen i Amerika. Men nu har Black Lives Matter-bevægelsen chokeret mig tilstrækkeligt til at indse, at jeg har noget billedmateriale og undervisningsmateriale, som kan bruges til at støtte bevægelsen – det skal jeg vise dig en dag.

Roots of oppression

 


 

Index to Jafa exhibition                              Index to Jacob Holdt's exhibition in Louisiana