23. april 2018 i Nationalmuseet

Min tale ved modtagelsen af

Dialogprisen for Ubuntuhuset


af Jacob Holdt

Mine billeder fra dagen

 


 

 

Tak til Dialog Forum og kulturministeren for den fornemme dialogpris.
I 30 år har jeg i USA set de hvide, gule, brune, kristne, jødiske, muslimske og indvandrer elever gå arm i arm til mine foredrag mens de sorte sad isoleret ved de sorte borde.
Mit foredrag om denne apartheid gjorde ingen forskel, men motiverede dem til at komme til vores dialog workshops næste dag.
Her underviste vi først om hvordan de sorte havde internaliseret de hvides syn på dem, hvorefter min sorte assistent Tony tog over med sine terapeutiske dialog cirkler meget lig Exitcirklens om den kontrol kvinder har internaliseret.
Ofte gik der en halv dag hvor de sorte sad indelukket i tavshed, men så pludselig eksploderede de i vredesudbrud, som de hvide nu åbnede sig op for.
Så vidste vi at dialogen var sat i gang og tog videre til næste universitet.

Ofte fortsatte de dialoggrupper, vi startede, i årevis bagefter, og når vi året efter blev inviteret tilbage, fortalte eleverne begejstrede – med ranket ryg og "stålsatte" nærværende øjne modsat tidligere undvigende – at de nu fik højere karakterer og klarede sig bedre socialt.
Det er sådan den ægte dialog "rykker", i kraft af at frigøre de fastlåste knuder, der hober sig op i sindet, når vi går rundt i ensomme bobler og tænker negativt og fordomsfuldt om hinanden.
Det fik eleverne til at rekruttere nye deltagere, "Kom til Amerikanske Billeders workshops så I kan få højere karakterer." :-)
Som Søren Pind så overalt under vores egne kærlige USA-dialoger glemte disse elever det aldrig, for overalt kom mine gamle elever op og fortalte os om hvilken betydning det havde for deres senere karriere.

 




I min alderdom, da vi danskere begyndte at skabe tilsvarende parallelsamfund, drømte jeg derfor om at forsøge det samme her og oprettede lige efter terrorangrebet på synagogen Ubuntuhuset i mine gamle foredragslokaler.
 


Fatima Osborne fra "Tro i Harmoni" med myrdede Dan Uzons far i Fredsringen


Efter Niddal El-Jabris og Natasha Al-Hariris fantastiske dialogforsøg med Fredsringen omkring Synagogen inviterede jeg først dem til her at skabe dialoger mellem jøder og palæstinensere og siden New Outlook til at fortsætte dem.

 


Bent Melchior til dialogmøde i Ubuntuhuset på 50 årsdagen for Palæstinas besættelse


Samtidig havde jeg i mange år arbejdet med Sherin Khankan i Kritiske Muslimer på dialog med islamister og social kontrol af kvinder ved at bruge sufismen som brobygger - ligesom I jo selv gør det i Dialog Forum.
Ud af dette kom ideen om et opgør med patriarkatet ved at oprette Danmarks første kvindemoske.
 


Imam Sherin Khankan til den første fredagsbøn stående på stedet hvor Jacob i 10 år holdt foredrag.


Det, der har rørt mig mest her, er at se hvordan unge, som det er lykkedes trods apartheidsamfundets sociale kontrol at finde sammen i kærlig dialog, her kan få deres kærlighed velsignet i ægteskaber på tværs af forskellene i religion, nationalitet, stamme og klantilhørsforhold.
En sej feministisk kamp mod undertrykkelse, som jeg personligt blev inspireret af ved at se al den modstand, der var, da min præstefar som en af de første ansatte kvindelige præster.
 


Første bryllup i moskeen var svensk-afghanske Jacob og Koochi



I alt det had – eller rettere den frygt – som den manglende ydre dialog affødte, kom min mangeårige kampfælle Özlem Cekic også snart ind i Ubuntuhuset, hvorfra hun startede sine kaffedialoger med frygtens mennesker og sammen med Bent Melchior gik i dialog med snæversynets fundamentalistiske prædikanter.

 


Özlem og hendes mand Devrim under en af hendes begivenheder i Ubuntuhuset



Siden åbnede vi også for den internationale dialog, da Crossing Borders flyttede ind og nu dagligt er ved at springe husets rammer og maver med spisedialoger mellem unge fra alverdens lande og religioner.
 


Crossing Borders samler unge fra hele verden i Ubuntuhuset til "Spise dating"


Ofte i et samarbejde med "Tro i Harmoni" og Fatima Osborne, der sammen med Salaam Shalom og den israelske ildsjæl Tali Padan står for tværreligiøs fejring af de jødiske højtider.

 


Den jødiske påskefest "Pesach" i Ubuntuhuset/Mariammoskeen ved vores kvindelige rabbiner Rebecca Lillian

 

For indlevende dialog handler ikke først og fremmest om at tale sammen, men om at feste sammen og røre hinanden i hjertet.
Det oplevede jeg især, da vi samlede syriske flygtninge og danskere fra de byer, de er havnet i, men hvor både danskere og arabere er for berøringsangste til at komme på talefod.
indkvarterede vi dem sammen med hinanden i Ubuntuhusets kærlige rammer i en uge med kyndige vejledere, der slet og ret rystede dem sammen.
Og det har siden rørt mig meget at blive inviteret med til deres fortsatte sammenkomster rundt om i Jylland og se ringene fra Ubuntuhuset sprede sig så fjernt.
 


Hvis ikke man gør integrationen til en leg kan det være en tung sag for Syriensflygtninge at blive integreret :-)
 

På samme måde samler vi også LGBT-asylsøgere til at feste sammen på flugt fra kristen, muslimsk eller hindu forfølgelse i deres hjemlande og fra andre asylsøgeres fortsatte chikane.
At se disse brune, sorte, gule og hvide homoseksuelle sidde trygt i skødet på hinanden er igen et rørende syn, som får mig til at føle at her kan kærligheden trives på tværs af alle grænser.
 


Fra en af LGBT-asylsøgernes fester i Ubuntuhuset, hvor de havde optræden af dragqueens i højhælede sko


Men for at kærlighedens dialog skal sejre kræver det – som jeg lærte i USA – at man sætter visse rammer op. Faktisk lærte jeg også dette af en 18-årig jødisk kvinde, Maia Feldman, der helt alene og som eneste kvinde passede alle de arabiske flygtninge vi dengang samlede i Ubuntuhuset.
Dels vrede PLO-krigere lige løsladt fra israelske fængsler og dels transpersoner flygtet fra Khomeinis Iran – altså en eksplosiv blanding af sunni og shia og macho- og feminine mænd – op mod 60 ad gangen.
Men aldrig glemmer jeg når jeg efter lange turneer vendte hjem fra USA og disse traumatiserede palæstinensere og iranere kom til mig og sagde, "Tak fordi jeg herinde endelig har lært at elske en jøde. Jeg troede aldrig at jeg ville opleve en sådan befrielse."
Det er hvad kærlighedens dialog handler om – at skabe de rigtige trygge rammer hvori man kan give sig fuldstændig hen til hinanden og leve sammen i harmoni.

Stik modsat politiske debatter, hvor man typisk ikke flytter hverken sig selv eller hinanden.
Det er derfor at jeg - da jeg lod de forskellige grupper overtage og selv styre Ubuntuhuset - som eneste krav stillede at vi ikke skulle have politikere derind. Py ha, Gud forbyde det!
Så jeg fatter ikke, Garba, hvordan det lykkedes dig at smugle min gamle rejseledsager, Mogens Lykketoft ind i Ubuntuhuset :-)
 


Mogens Lykketoft under Syriensdebat i Ubuntuhuset for unge fra hele verden


Og ja, nu skylder jeg vist også dig, Mette Bock, en kaffedialog efter vores sidste sammenstød. 😊
(Jeg havde inden et møde på USAs valgaften på universitetet lagt dette angreb ud på Facebook mod Liberal Alliances skattepolitik uden at vide at Mette Bock læste mine opslag. Og kom så til at sidde ved siden af hende på panelet om aftenen.)

For politikere plejer jo ikke at være interesserede i dialog, men kun i at fiske efter den indre svinehunds stemmer, sådan som vi trist for nylig blev ofre for det med politikernes hadske angreb på Exitcirklen, der om nogen bruger dialogens rammer til at frigøre mennesker med.
 


Exitcirklen, Sherin Khankan og Khaterah Parwani afholder offentligt møde i Ubuntuhuset om psykisk vold

 

Kun et sted synes jeg at politikerne har sat de rigtige rammer op for dialog, nemlig på Bertel Haarders Folkemøde på Bornholm, som jeg kalder "Kærlighedens fest" fordi man der i øjenhøjde henvender sig til hinanden fremfor til nogle ukendte laveste fællesnævnere ude bag Tv-skærmen.
 


Fra "Kærlighedens dialogfest"


Men faktisk har vi selv i de danske medier kunnet skabe gode rammer for dialog i hele den andelsbevægelse, som vi sammen har bygget op og ejer, netop for at sikre en folkeligt oplysende offentlig debat.
For at sikre disse rammer har vi besluttet i fællesskab at lade alle partier have lige meget kontrol med medieindholdet lidt ligesom alle brugerne i Ubuntuhuset i fællesskab beslutter hvordan de vil fordele deres offentlige møder.
Denne gamle danske andelstanke må vi aldrig opgive og pludselig i en blind ideologis navn overgive til private virksomheder, der kun har øje for profit. For så havner det hele før eller siden i hænderne på én mand - såsom Robert Murdoch – eller i ét land - såsom Saudi-Arabien.

Og når først private magtmænd kan sidde og styre hele debatten som jeg ser det med Fox News i USA, så ender vi til sidst i hver sin boble i parallelsamfund hvor vi kun magter at kommunikere i egne floskler uden empati for andre. Disse enmandsstyrede floskler genhørte jeg ustandseligt i de stile mine elever skrev i USA - indtil de i vore workshops lærte at åbne sig op for hinanden.

Lader vi dette ske, erstattes dialogen i samfundet meget hurtigt med gensidig mistillid og had – sådan som vi kan se det med de angreb bl.a. Dialog Forum har været udsat for - efter at en mand greb magten over medierne i Tyrkiet.

Så tak til - og al mulig støtte til jer lige nu - i Dialog Forum fordi I har modet til at vise vejen frem – både for opsplittede gammeldanskere og opsplittede tyrkisk/kurdiske-danskere – om hvor vigtigt det er som Hal Kock at kæmpe for at bevare de beskyttende fælles rammer, der fordres for kærlig dialog og følelsen af gensidig samhørighed -
– i ET dansk folk - i EN fælles verden.

Tak for jeres vidunderlige kamp og inspiration, Dialog Forum. Det er jer selv der burde have fået prisen.


Her er flere billeder fra Ubuntuhusets mange aktiviteter.