Jyllands-Postens omtale på min 75 års fødselsdag


I årtier turede Jacob Holdt USA tyndt med fly

og bil – nu tager han toget



 

Han fik kvalme over at flyve og køre i bil – nu tager Jacob Holdt toget til sine foredrag og på ferie, ”Min mangeårige klimaødelæggelse gav mig kvalme”


Fotografen Jacob Holdt ryddede forsider og skabte intens debat i 1970’erne med bogen ’Amerikanske Billeder’. I dag driver han i København Ubuntuhuset ud fra visionen om en verden uden had og kunstige skel mellem mennesker.

 

Christine Christiansen

 

Fotografen Jacob Holdt har droppet sine fysiske rejser over Atlanten. Umiddelbart en ulogisk beslutning for en mand, hvis livsværk baserer sig på odysséer tværs over USA, hvor han  forevigede udsatte, undertrykte og stigmatiserede mennesker. Men han står fast – af flere årsager:

”Efter 40 år med lange, opslidende perioder som foredragsholder og workshopleder på et utal af amerikanske universiteter trappede jeg ned i 2008. Naivt troede jeg, at valget af Barack Obama som præsident det år ville få tingene til at gå den rigtige vej, hvad angår mit emne: racisme og integrerende heling og forsoning,” lyder en af hans begrundelser.

Hensynet til miljøet spiller i dén grad også ind: Jacob Holdts sammenlagt 7.000 foredrag over there havde kostet ham halvanden million kilometer med fly mellem universiteterne og én million kilometer i en benzinslugende beboelsesbil.
”I 2015 holdt jeg mit sidste foredrag i USA, og de seneste år har jeg nægtet at flyve. Min mangeårige klimaødelæggelse gav mig simpelthen kvalme. I dag tager jeg primært toget til mine foredrag. Til gengæld streamer universiteterne i USA mit multimedieshow ’Amerikanske Billeder’ ind i deres klasselokaler fra mine hjemmesider – gratis og klimavenligt,” pointerer Jacob Holdt.

Han kalder sig ’ufrivillig pensionist’ og holder snor i en imponerende vifte af projekter: Aktuelt forbereder han fotoudstillinger i den italienske by Cortona og på Albright-Knox Museum i Buffalo, New York. Med afsæt i sin kommende bog ’Undertrykkelsens rødder’ planlægger han flere udstillinger på andre amerikanske museer.
Motivationen til at udgive det nye værk opstod i ham, da Black Lives Matter-bevægelsen satte USA i brand efter politimordet på den sorte George Floyd i 2020. Blandt de unge amerikanske aktivister fornemmede Jacob Holdt en stor uvidenhed om den dybereliggende og mangeårige sorte vrede.
”I de sorte ghettoer har jeg arbejdet med netop den vrede i over 50 år, og jeg følte et behov for at udgive en pædagogisk bog i stil med min gamle ’Amerikanske Billeder’ fra 1977. Ingen har som jeg taget fotos, der inden for det emne får det til at rykke i et ikke-akademisk publikum,” vurderer fotografen.

http://www.american-pictures.com/roots/

Den nye bog har han illustreret med fotos af mennesker, der også medvirkede i ’Amerikanske Billeder’. Det gav en særlig mening for ham at fortsætte med at fotografere netop dem og deres børn og børnebørn, for som han siger:
”De personificerer den gradvise ændring af Amerikas historie og har for mig personligt en ubeskrivelig værdi. Mit livs største rigdom har været mine venskaber gennem 50 år med de her mennesker, der blev kendt i min ungdoms ’Amerikanske Billeder’.”
Som foredragsholder er Jacob Holdt efterspurgt. Hans mest populære titel for tiden er i den sammenhæng ’Om at sige ja’.

”I det foredrag sætter jeg ord på, hvordan vi finder tryghed i at integrere os med dem, vi har fordomme overfor. Tit nægter tilhørerne at forlade foredragssalen, før de har fået alle mine historier. Min rekord er syv timer på scenen i forbindelse med et foredrag,” ler han.
Fra sin lejlighed på Købmagergade i København driver Jacob Holdt det såkaldte Ubuntuhus. Terrorangrebet på synagogen i Krystalgade i 2015 fik ham her til at slå dørene op til det, han kalder ’et dialog- og mødested for aktivister og ildsjæle, der vil bekæmpe den stigende splittelse i samfundet’.

Den danske imam Sherin Khankan, som Jacob Holdt tidligere havde samarbejdet med om bl.a. afradikalisering af islamister, står i samme lokaler bag Danmarks første kvindemoske.
”Jeg bliver altid rørt over at være med til hendes vielser af par fra hele verden, der ellers ikke måtte få hinanden grundet forskellig tro, etnicitet, stamme, klan, nationalitet. Hos os skal kærligheden sejre på tværs af alle de kunstige skel, mennesker skaber mellem hinanden,” fastslår Jacob Holdt.

I Ubuntuhuset kan også voldsramte kvinder søge hjælp.
”Her herfra har Exitcirklen spredt sig til fora i andre storbyer. Min mangeårige kampfælle, Özlem Cekic, har fra sit hovedkontor i Ubuntuhuset stiftet Brobyggerne en række steder,” uddyber fotografen, der med sit kamera forsøger at dokumentere de mangfoldige aktiviteter i lejligheden.
”Jeg kan slet ikke følge med i at fotografere alle vores offentlige arrangementer. I det daglige glæder jeg mig over at gå ind i Ubuntuhuset og opleve de mange unge fra hele verden, der arbejder på at skabe en mere kærlig verden uden had og kunstige skel mellem mennesker,” siger Jacob Holdt.
Jacob Holdt, fotograf, forfatter, foredragsholder, København.

 

 

BLÅ BOG – JACOB HOLDT
Født i 1947 – 75 år.

Opvokset i Esbjerg som søn af en sognepræst og en mor, som var hjemmegående og psykisk sårbar.
Droppede ud af gymnasiet og drog til USA, hvor han som vagabond blaffede sig undt mellem staterne. Han skabte opmærksomhed med sine kontroversielle fotos af bl.a. sorte amerikanere, heroinmisbrugere, mordofre, en hvid familie, der fremviser sin våbensamling, nøgne, samlejer, tiggere, hjemløse og Ku Klux Klan medlemmer.
I 1977 udgav han bogen ’Amerikanske Billeder’ med sine fotos og tekster – et værk, der vakte opsigt i Europa og USA og skabte en mangeårig foredragsplatform for forfatteren. Han har senere udgivet yderligere en række bøger og multimedieshow.
Jacob Holdt er gift med billedkunstner Vibeke Rostrup Bøyesen, som han har to voksne børn – en søn og en datter - med.
Sin halvrunde fødselsdag fejrer Jacob Holdt i sit dialogcenter, Ubuntuhuset på Købmagergade 43 i København, hvor han fredag den 29. april holder åbent hus fra kl. 16. De følgende aftener kl. 18.00 holder han samme sted foredrag om Ubuntu-begrebet. På bantusproget, der tales i det sydlige og centrale Afrika, betyder ubuntu ’menneskelighed over for andre’ eller ’jeg er, fordi vi er’. Jacob Holdts oversættelse af begrebet er: ’om at sige ja’ - til det, der forener os som mennesker.
Se mere om Jacob Holdt, hans projekter og Ubuntuhuset på www.american-pictures.com/



 


Fototekst:
”Jeg nægter at flyve, men nyder med min kone og hund at rejse på Interrail. Hvad skal man med Thailands badestrande, når man på to døgn kan nå ned til Siciliens strande og kulturseværdigheder,” funderer fotografen Jacob Holdt, der tidligere har turneret USA tyndt med fly og bil for at tage billeder til sine bøger, udstillinger, foredrag og multimedieshow.

 



 

Tilbage til indeks over omtale