"Showet" 
En uforglemmelig oplevelse for universiteter, gymnasier, skoler, AOF, VUC, arbejdspladser og konventerVist i 311 amerikanske universiteter for tætpakkede publikums. Selv til det tiende show i Harvard var 700 til stede. Til det tredje show i University of California kom 2000. Studenter som går glip af begivenheden kører ofte hundredvis af miles for at se det i andre colleges.

Ingen gæstetaler i USA's universiteter har så imponerende og langvarig en "track record" som Jacob Holdt, der hele fire gange er blevet nomineret til studenternes humanitære fredspris. 
 

  Ida i hendes shack i Alabama

Et undertrykkelseseksperiment 

Showet afdækker de psykologiske omkostninger ved racismen på både den undertryktes og undertrykkerens sind. Alligevel er det ikke blot et "show" om racismens ofre, men også et eksperiment i undertrykkelse.

Showets "teknik" består i uophørligt at bombardere publikum med et ensidigt frøperspektiv set fra den udstødtes position - en synsvinkel som er i stærk kontrast til "the American way of life."

Der er ingen lejlighed til efterrationalisering eller retfærdiggørelse. En form for undertrykkelse sætter ind, som gradvist nedbryder tilskuerens forsvar. Dette skaber en virkningsfuld forbigående rolleombytning, som tillader de forbløffede elever faktisk at opleve følelserne, som sorte (eller udstødte) ofte går rundt med hver dag i det hvide samfund. Dermed bliver det muligt for hvide at begynde at identificere sig med og forstå ghettoens reaktioner.
 

  Fattigt hvidt par i Florida bar
 

Velfærdsstaten....eller mangelen på den 

Et vigtigt aspekt i showet og i efterfølgende diskussioner omhandler institutionaliseret fattigdom, frygt og utryghed. Som en "outsider", der er vokset op i en europæisk velfærdsstat, udfordrer Jacob Holdt gængse amerikanske tankemåder ved at demonstrere de enorme økonomiske og menneskelige omkostninger ved livet uden vugge-til-grav-tryghed.

På trods af den kendsgerning at lande med den største økonomiske lighed - såsom Danmark, Sverige og Japan - opnåede de højeste vækstrater gennem hele dette århundrede, er amerikansk tænkning gennemsyret med forestillinger om at den kapitalistiske velfærdsstat "ødelægger initiativet", består i  nedladende "håndsrækninger ovenfra" og endog fører til selvmord. 

I vor konstante søgen efter bedre samfundsmodeller er det vitalt at eleverne i det mindste er informeret om at der findes alternativer. Og da megen amerikansk tænkning i disse år gennem medierne påvirker os i uhyggelig grad med forenklet markedstænkning, kan det være vigtigt også herhjemme at undervise om de goder vi gradvist har tilkæmpet os.

 

 

- andre emner herunder:

Forslag og tekniske krav til arrangører (vigtigt!)

Introduktionsskrivelse til uddeling blandt publikum:

Introduktion for gymnasieniveau og voksne i A3:

Tryk forsiden som pdf       Tryk midtersiderne som pdf

Introduktion for folkeskoleniveau i A4:

Tryk forsiden som pdf       Tryk midtersiderne som pdf


Opfølgning og workshops efter arrangementet.

Uddrag af teksten fra det nye show.

Oversigt over tidligere foredrag efter skoletype og land.

Pædagogisk dag - når lærerne skal holde fagligt møde og Jacob Holdt er babysitter for alle eleverne hele dagen! 

En mail til eleverne efter at de har set showet - med links til de omtalte steder. Hvis Jacob Holdt skulle glemme at sende den til skolen kan lærerne hente denne her og rundsende den på skolens interne mail-system.

En mail til elever om KKK og racisme


Pressebilleder og plakater kan hentes her 

 

   

     This page in English
 

Copyright © 1997 AMERICAN PICTURES; All rights reserved.