Racisme og undertrykkelse - artikler og links

 

Da Internettet når ind i alle former for samfund med yderst forskellige grader af racemæssig sensitivitet, finder Jacob Holdt det nødvendigt at forklare disse hjemmesider.
Dementier og definitioner 


De mange års foredragsturnéer i Europa og USA har tvunget Jacob Holdt til at prøve at finde og definere lighedspunkterne mellem moderne europæisk og amerikansk racisme. På mindre end én generation har europæerne udviklet et psykologisk tankesystem overfor indvandrere lig det, der igennem århundreder har paralyseret hvide og sorte amerikanere, finder han.
Hyppige spørgsmål om racisme og undertrykkelse

 

"Jeg skammer mig fordi frygt tilsidesætter mit ønske om forandring og fordi det er holdninger som mine, der holder de undertrykte nede i undertrykkelse"  Brev fra John


Alle mennesker er blevet undertrykt og mange har en intuitiv forståelse for de lidelsesmønstre de har udviklet deraf. Her omtales de vigtigste principper bag alle former for undertrykkelse som benyttes i Jacob Holdts og Tony Harris' workshops med henblik på at afskaffe racisme, sexisme, homofobi, antisemitisme, klasse- og handicapundertrykkelse osv: 
Insights about oppression (på engelsk)


Til udstillingen "Ghettoen i vore hjerter" har Jacob Holdt lavet en billedserie med tekster om racisme og Ku Klux Klan. De kan læses online her:
Jacob Holdts pædagogiske billedbøger om racisme, Ku Klux Klan etc.
 

På video: 

Dokumentarfilm om min rejse rundt i USA med Ku Klux Klans leder for at vise ham mine sorte venner:
"Jacob og klanen"


Jeg fortæller børn om mit venskab med Ku Klux Klan:
Interview med Bubber om Ku Klux Klan


"MIN racisme er værre end Dansk Folkepartis racisme."
Min debat med Søren Espersen fra Dansk Folkeparti

Interview med mig om danskernes racisme
og om rockere og Dansk Folkeparti


Tv-indslag om "faren for for mange muslimer" i Danmark:
Skænderi med Mogens Camre om muslimer


Jeg svarer på elevers spørgsmål om racisme
og om hvorfor jeg er webmaster for Ku Klux Klan.


"Jeg ved ikke hvordan jeg skulle klare mig uden alle de mennesker i mit hus."
Tv-indslag om min private indkvartering af 30-60 flygtninge.


Min undervisning for amerikanske elever om hvordan de bliver racister og hvordan de sorte internaliserer det.

Min racisme workshop i amerikanske universiteter


Min mangeårige ven og medarbejder, Tony Harris, viser her sin emotionelle workshop.
Antiracistisk workshop af Tony Harris.


På lyd:

"Vi integrerer i dag indvandrerne til totalitær tænkning, intolerance og afgrundsdyb menneskeforagt, fordi vi vælger at skabe dem i vores eget billede".
Danmarks Radio "Samfundstanker"  (mp3)

 

  Ku Klux Klan - symboler på racisme, men stort set ufarlige

Artikler:

Noget af det sværeste for de fleste mennesker - særligt ofre - er at se mennesket indeni undertrykkeren. 
I denne historie forsøger Jacob Holdt at hjælpe et offer med i sit hjerte at tage imod en undertrykker af den mest modbydelige slags - og prøver på grundlag af sine egne erfaringer med kriminelle og massemordere at  forklare om sine egne følelser overfor dem.
"Om massemordere: At se undertrykkere som ofre"


Vi skal integrere vore flygtninge. Livet er en fest og kun gulvets bærekraft bør afgrænse antallet af udlændinge vi tager ind. I nat sover vi 46 i mine stuer - lykkeligt uvidende om at et tilsvarende antal imens fik en hele Kalundborg til at bryde ud i borgerkrig.
Apartheiden i vore hjerter kan overvindes


Vi får de indvandrere, vi har fortjent, fordi vi vælger at skabe dem i vort eget billede. Danskernes negative tænkning om muslimerne er værre end tyskernes om jøderne i 1930'erne.
Vores sorte koalition


Offer for racisme og undertrykkelse - en migrantarbejder i Florida

Udelukkelsen af muslimske kvinder med tørklæde fra jobs i vore supermarkeder og diskriminationen af muslimske efternavne får Jacob Holdt til at gribe i egen barm og undersøge sin egen racisme. Han sammenligner den danske med den amerikanske racisme og konkluderer at den er lige så slem.
Kan vi løfte sløret for vore øjne?


Jacob Holdt har set så megen død og ødelæggelse blandt ofrene for min racisme – over 30 af hans egne venner har den myrdet - at han tvinges til at definere sygdommen ud fra dens dræbende effekt på ofrene og ikke på de pæne hensigter, der skrives af dens udøvere i højtidelige FN-konventioner.
Racisme - bjælken i øjet
 

Efter det blodige raceoprør i Los Angeles kommer Jacob Holdt med nogle betragtninger om at de hvide amerikanere ikke er værre end os danskere og hvordan vi selv er med til at give racismen et menneskeligt ansigt.
Ghettoiseringen - den onde cirkel


Jacob Holdt gør op med myten om at de sorte har mere musikalsk rytme end de hvide.
Vi er alle racister


Uafhængigt liv i South Carolina - racisme i reklamerne

Volden fra især anden generations indvandrernes side er blevet et politisk tema i kampen om stemmer. Men i stedet for hårdere straffe må danskerne hellere bekymre sig om at give de unge håb.
Vreden fra ghettoen


Ingen nok så hårde straffe kan standse ghettokriminalitet. En helt anderledes empatisk tilgang er stærkt påkrævet. Jacob Holdt fortæller her om den hakkeorden, som ligger bag ghettobørnenes smerte, og hvilke holdningsændringer der skal til for at fjerne kriminaliteten, den giver anledning til.
Lad os afskaffe indvandrerkriminaliteten


Hvis vi mødte indvandrerne med kærlighed i stedet for mistro, ville de pludselig føle sig ønskede, og det ville ændre alt. De ville pludselig smide slørene og straks ønske at blive en del af det her samfund.
Kærlighed kan kurere racisme


Det er danskernes afvisning og kulde, der skaber vrede og aggressive indvandrere. Interview i Ekstrabladet, som spiller djævelens advokat.
Vi skal omfavne de fremmede


Bør indvandrere anerkendes som politiske kandidater når de kommer med bagstræveriske synspunkter fra den Tredje verden omkring dødsstraf og homoseksuelle?
Totalitært frisind


Indlægget går i kødet på de væsentligste problemstillinger og forvrængninger i debatten om den propagandistiske retorik, som Dansk Folkeparti & Co. anvender over for indvandrere i almindelighed og muslimer i særdeleshed.
Må vi få kammertonen frem for Camretonen


Tale på Rådhuspladsen om hvor svært det er for os at leve op til menneskerettighederne.
Lever vi op til menneskerettighederne?


Interview i Kristeligt Dagblad om hvordan danskerne er mere racistiske end Ku Klux Klan.
Vi er alle racister


Danskerne er verdens mest gavmilde givere af ulandshjælp - for tiden mere end 7 gange så meget per indbygger som amerikanerne. Alligevel er Jacob Holdt en af de stærkeste danske kritikere af den racisme, der ofte udvises i måden Danmark giver bistand til udviklingslandene på og viser her en alternativ måde at gøre det på.
Ulandsarbejde og racisme


Miljøracisme er i stigende grad accepteret som en af de alvorligste former for undertrykkelse. Alligevel synes en egentlig miljøbevægelse såvel som positive regeringstiltag at være sakket meget bagud i USA. 
I denne underholdende historie fortæller Jacob Holdt sine amerikanske e-mail venner om de dramatiske fremskridt, der sker i den europæiske økologiske bevidsthed. De fleste af hans eksempler vil uden tvivl overraske amerikanerne, som opfordres til at offentliggøre hans historie i deres lokale presse for at sprede en økologiske bevidsthed. 
Om økologi: "At forsøge at få livet i balance....med amerikanerne"  (på engelsk)


Med den vugge-til-grav utryghed amerikanerne lever i - den institutionaliserede og voksende ulighed og kriminaliteten den skaber - er der ikke noget at sige til at nogle søger efter alternativer.
I denne e-mail viser Jacob Holdt amerikanske venner et alternativ: - hvordan danskerne elsker velfærdsstatens tryghed så meget at de til tider lukker hele deres land for at kæmpe for endnu mere af det. Ikke underligt når man hører hvordan den tillader dem ugers - ja endog et år lange - betalte ferier rundt i hele verden - mens flere og flere amerikanere må arbejde "som slaver" i deres 1-2 ugers ferie for at få indtægterne til at slå til.
Om velfærdsstaten: "Kampen for mere ferie" 
(på engelsk: Skriv den om i dit eget sprog og e-mail den til dine amerikanske venner og de vil forstå hvorfor du elsker at betale dobbelt så høj skat som dem!!!)

 


 

- andre emner herunder

Dementier og definitioner af Jacob Holdt

Hyppige spørgsmål om racisme og undertrykkelse

Min dybere definition om racisme

Mine illustrerede lærebøger om racisme !!!

Racisme workshoppen 

Hvordan man bearbejder sin racisme i workshops
(detaljeret beskrivelse på engelsk) 

Jørgen Dragsdahls artikler om dansk racisme

Mine links til resorser på nettet om racisme

   

 
This page in English
 

Copyright © 1997 AMERICAN PICTURES; All rights reserved.