Anmeldelser og omtale
- af bogen i USA 


 

Alec Soth - en kendt Magnum-fotograf med en verdensomspændende følgerskare for sine YouTube-anmeldelser af fotobøger - fortæller om hvordan han i årevis tøvede med at kigge på min bog, men i 2022 blev han helt overvældet af den:
Alec Soth on YouTube: On Saying Yes (to Jacob Holdt)

En dybere betragtning over hvordan bogen fungerer:
How Jacob Holdt's American Pictures works 

Den dybeste akademiske analyse af båden bogen, showet og filmen:
Critical attractions in Jacob Holdt’s American Pictures by J. Ronald Green

En sammenligning med den berømte Let Us Now Praise Famous Men af Agee
After Agee in "Aperture" by J. Ronald Green"Holdts værk er dybt og permanent påvirkende. Der er ingen tvivl om at det har solgt hundredtusinder færre kopier i USA end det ville med et førende forlag, men for Holdt var det vigtigere at distributionen blev overtaget af den underklasse som  han havde til hensigt at hjælpe. Holdts svar på den moralske modsigelse, "fattigdom sælger", er "så lad i det mindste de fattige selv sælge den." 
Anmeldelse i Aperture 

Migrantarbejdere i Florida
 

"Amerikanske Billeder har uden tvivl gjort et af de dybeste indtryk på mig nogen bog overhovedet kunne afstedkomme. Mange gange var jeg rørt til tårer. Hans anklager mod den hvide middelklasse såvel som de rige ramte virkelig. Han bekræfter vores nagende følelse om at noget er virkelig forkert i vores land og fortæller os at der ikke er nogen undskyldning for det," siger amerikaneren Gita 

"Jeg hader denne bog, og alligevel kan jeg ikke holde op med at læse den. Jeg skubber den til side og prøver at undgå den, kun for at samle den op igen, læse nogle få sider, og støde den fra mig i afsky. Jeg blev til sidst nødt til at læse hvert et ord. Jeg havde ikke lyst til det, men jeg kunne ikke modstå. Jeg ville hellere gemme mig i min middelklasse og lade som om at jeg ikke ved at fattigdom eksisterer." siger Karen 
 5 anmeldelser fra Washington Univ. i St. Louis 

"Amerikanske Billeder er en utrolig svær bog for enhver amerikaner at læse idet Holdt ikke tøver med at skyde skylden for vort samfunds uretfærdigheder på de hvide.
For mange, som giver sig ud for at være filantroper, har denne bog derfor den virkning at den får vores selvretfærdige indignation over denne outsiders kritik af vort samfund til at smelte væk i følelsernes ophidselse. Vi kæmper for at finde noget at holde fast i hvorfra vi kan gribe en sten fra det fængsel af skyld, som han bygger rundt om os - for at vi til sidst må kunne efterrationalisere en vej ud."

Men hvert et argument, hver en sten, bliver hurtigt cementeret over indtil vi finder os spærret ind i fængslet - alene med os selv og den smerte, der kommer af at erkende og til sidst at se i øjnene at vi er skyldige. 
Indrømmelsen af denne undertrykkende skyldfølelse brænder efterrationaliseringens lag væk, som vi tidligere havde brugt som undskyldninger for at beskytte os fra at erkendelsen af at vor livsstil og ubekymrede holdninger ikke blot tillader, men er den direkte årsag til vore store uretfærdigheder overfor samfundets udrangerede mennesker. 

På denne måde tillader Amerikanske Billeder læseren at "blive født igen" som et tænkende, følende menneske, der er i stand til at se de undertrykte som ligeværdige mennesker og derved at bibringe forandring til alles gensidige fordel. 
Bedste studenteranmeldelse af bogen USA 
 

Gammel kone fejer shack

"Forskellen mellem "Amerikanske Billeder" og "How The Other Half Lives" er deres forfatter/fotografers holdninger. Holdt respekterer sine personer som individer, mens Jacob Riis afskyr sine subjekter som grupper. Dette er afgørende fordi Holdt forsøger at overbevise tilskuere ved at opnå deres beundring for at ændre systemet. Riis forsøger den modsatte teknik; han bruger væmmelse til at anspore sociale reformer." 
En dyb analyse af bogens fotografier

Der findes intet tristere og mere hårdtslående billede af Amerika end det Holdt har skabt.
Fra Oxford History of Art
 

 

 


 

- andre emner herunder:

Anmeldelser af mine museumsudstillinger

De mest akademiske analyser af mine billeder

Omtale i større amerikanske aviser  

Amerikanske universitetsblade

Amerikanske elevers stile og breve

Amerikanske anmeldelser af bogen

Danske anmeldelser af bogen

Norske anmeldelser

Interviews med mig

Body Shop's Anita Roddick om rejsen med mig

Evt. danske anmeldelser af lysbilledshowet

-  det har aldrig været anmeldt i danske aviser! 

   

 
This page in English
 

Copyright © 1997 AMERICAN PICTURES; All rights reserved.